Aki ismeri már a quinoát, valószínűleg inkább köretként használja, pedig a különleges, diós ízű (ál)gabona kiváló lehet édességekbe, tortákba is. Ebben a receptben a lisztet helyettesíti, így ez a torta teljesen gluténmentes – de az tényleg mellékes ahhoz képest, hogy mennyire finom!
Hozzávalók:
A tortához
- 2 csésze megfőtt quinoa
- 1/3 csésze tej
- 4 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3/4 csésze olvasztott vaj
- 1 és 1/2 csésze kristálycukor
- 1 csésze cukrozatlan kakaópor
- 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 szódabikarbóna
A krémhez:
- 2 csésze zsíros habtejszín
- 1 csésze étcsokidarabka
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Vajazz ki két kisebb tortaformát, tedd félre őket!
2. Keverd össze a tojásokat, a tejet és a vaníliát, míg jól elelegyednek. Utána add hozzá a megfőtt quinoát és a vajat, és robotgépben keverd össze őket, míg sűrű, krémes masszát kapsz! (Fontos, hogy a quinoa is szétmenjen, ne legyenek a tésztában egész darabkák.)
3. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy külön tálban, majd fokozatosan adagolva adjuk a nedves hozzávalókhoz!
4. Osszuk el a tésztát a két kisebb formába, és süssük készre nagyjából 28-30 perc alatt. Fogpiszkálóval ellenőrizzük a tésztát! Ha kész, 10 percig hagyjuk hűlni.
5. A tejszínt melegítsük meg, majd öntsük a tálba rakott csokidarabkákra – várjunk, míg a csoki elolvad, és keverjük össze a tejszínnel. Fényes, egyenletes krémet kell kapnunk. Hűtsük le, majd 1-2 hűtőben töltött óra után robotgéppel verjük krémes habbá!
6. Kenjünk a csokikrémből a tortalapok közé, majd vonjuk be a torta tetejét is! Hagyjuk a tortát a hűtőben állni 2-3 órán át, mielőtt felszolgálnánk!