Mi a Ferdinánd? Egy békebeli puha, szaftos kelt tészta, amit az édesszájúaknak kötelező kipróbálni. Tölteléke egy nagyon édes vaníliás-vajas krém, ami sülés közben finoman karamellizálódik is. Vannak, akik igazi lakodalmi édességként emlegetik, mások farsang idején, megint mások húsvétkor szokták rendszeresen készíteni a klasszikus Ferdinándot. Mi most a klasszikus Ferdinánd-ízvilágot kicsit modernizálva készítettük el.
Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. Arra is figyeljünk, hogy a töltelék ne legyen túl híg, inkább hagyjuk kicsit dermedni, mielőtt a tésztára kenjük. A klasszikus Ferdinándot zománcozott lábasba tették, amit kizsíroztak, és cukorral is alaposan megszórták, mielőtt belehelyezték a tekercseket. Mi a kész csigákat sütőtálba sorakoztattuk, de más csigákhoz hasonlóan ez a csiga is készülhet tepsiben, egyesével is – ebben az esetben hagyjunk helyet a csigák között a tepsin. Ha sütőtálban sütjük, akkor nem baj, ha nincs nagy távolság a csigák között, mert így sülés közben szépen összesülnek, és a végén egyben tálalhatjuk a tepsinyi csigát, amiből mindenki kedvére tépkedhet kisebb-nagyobb darabokat. Ne várjuk meg, míg teljesen kihűl a megsült csiga, sütés után pár perccel – még forrón – szedjük ki tányérra, mert ha kihűl, akkor a kifolyt cukormáz megköt, és nehezebb lesz szépen tálalni.
Hogy csigáink tökéletesek legyenek, a Ferdinándnál ismert technikát érdemes itt is alkalmazni: sütés közben locsoljuk meg a csigákat felforralt vaníliás tejjel vagy tejszínnel – az utóbbival még finomabb lesz.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 50 dkg liszt (+1-2 evőkanál)
- 3 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg vaj
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
Az öntethez:
- 1,5 dl tej vagy tejszín
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor