A Hámán-táska, vagy más néven Hámán füle, zsidó sütemény, amit purim ünnepén – ami amolyan zsidó farsang – szokás sütni. Ezen a tavaszi ünnepen jelmezes mulatságokat tartanak a gyerekek és a felnőttek is, és szokás egymást kis süteményes csomaggal megajándékozni. A csomagból sosem hiányozhat a Hámán-táska, de sokféle más süteményt és édességet is tesznek bele.
A Hámán-táska legtöbbször úgy készül, hogy direkt látszik a töltelék, a szabályos sütemény tölteléke viszont titok, vagyis teljesen összeér felette a tészta.
A süteményt egyébként nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is kedvelik, ugyanis jólesik mellé a bor, amit ezen az ünnepen az esti ünnepség alkalmával illik inni.
Lezárt dobozban akár egy hétig is eláll, már ha marad belőle olyan hosszú ideig.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg rétesliszt
- 15 dkg sima liszt
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 1+1 db tojás
- kb. 1 dl langyos víz
- 1 kk Dr. Oetker Sütőpor
- 1 zacskó Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
A mák töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 1 zacskó Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
- 1,5 dl tej
- 12 dkg cukor