Nem kell hozzá más, csak egy csokiforma, jó minőségű csokoládé, és már kezdődhet is az ajándékkészítés. Ha nincs ilyen forma otthon, akkor készíthetünk szilikon muffinformával kerek csokitallérokat: az olvasztott csokit a forma mélyedéseibe adagoljuk, és azt díszítjük különféle dekorelemekkel. Ha muffinforma sincs kéznél, akkor kanállal csorgassuk az olvasztott csokit sütőpapírral bélelt tálcára, és egy kanál hátlapjával formázzunk kör alakot a csokiból.
Minden esetben fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, és temperáljuk a csokoládét. Ez utóbbi azért fontos, hogy a kész csoki fényes és roppanós legyen. A temperálás legegyszerűbb módja, ha először a felhasználandó csokoládénak a 2/3 részét olvasztjuk meg (vízgőz felett), majd letesszük a tálat a pultra, és a maradék csokoládét már ott adjuk hozzá, és addig kevergetjük, míg az is teljesen elolvad. Akkor jó, ha egy kanál végét a csokiba mártva 2-3 perc alatt a csoki kezd megszilárdulni, és szép selymes fénye lesz. Temperálás nélkül a csoki egy idő után szürkés színű lesz, állaga megváltozik, nem lesz már olyan szép fényes, ezért ezt a lépést semmiképpen nem szabad kihagyni.
Mivel ezek pici csokik, itt nagyobb darabos töltelékek nem jöhetnek szóba, de vaníliával, fahéjjal, gyömbérrel vagy egy kis csilivel ezt a csokit is ízesíthetjük. Ha a kis csokilapok vagy -tallérok elkészültek, már csak celofánba kell csomagolni, és már kész is a kedves gasztroajándék.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 12 db mini csokitáblához:
- 8 dkg 60 %-os étcsokoládé
- 2 csipetnyi őrölt fahéj
- Dr. Oetker Dekormix Love
- Dr. Oetker Dekormix Szuperhős
- Dr. Oetker Dekormix Tél