Gasztro
Szponzorált tartalom

Házi ketchup egyszerűen

Alig egy óra alatt elkészíthető, és garantáltan finom – mi az? Hát persze, hogy a házi ketchup, aminek most elhoztuk a receptjét. Alig néhány hozzávaló, pepecselni nem kell vele, ezért akár kezdő háziasszonyok vagy háziurak is könnyen megcsinálhatják.

Az egész család imádja a ketchupot? Ha igen, van egy jó hírünk. Olyan háziketchup-receptet hozunk, ami nemcsak isteni, hanem egyszerűen el is készíthető. Néhány összetevőre van szükség csupán, na meg kedvre a főzéshez. Persze ha egy jól bevált, nagy márkájú boltira esküszöl, megértünk, hiszen van olyan az üzletekben kaphatóak között, amit szinte nem is lehet überelni. Ám ha nyitott vagy a házi készítésű finomságokra, vagy csak arra agy kíváncsi, mennyire vagy ügyes szakács, ne légy rest, próbáld ki ezt a receptet. Ha gyors vagy, akár egy óra alatt elkészülhetsz vele. A mennyiséggel variálhatsz is, bár nem sok értelme van kevesebbet készíteni, hiszen mi már tudjuk, hogy biztosan olyan finom paradicsomos csoda kerül az asztalra, amilyenre minden ketchupimádó vágyik. Tálalhatod mindenhez, amihez illik a ketchup, az ételek repertoárja szinte végtelen.

Házi ketchup hozzávalói:

  • 3 kg friss paradicsom
  • 10 dkg kristálycukor
  • 75 ml 10 százalékos ételecet
  • 5 gerezd fokhagyma
  • másfél mokkáskanál só
  • bors ízlés szerint

Adható még ehhez a mennyiséghez egy nagyobb evőkanál mustár, egy nagyobb fej vöröshagyma és zellerzöld is – utóbbit nem beledarálva, hanem csak belefőzve. Mielőtt levesszük a tűzről, érdemes megkóstolni, és ízlés szerint pótolni az ecetet, a sót vagy a cukrot. Ha csípős ketchupot szeretnénk, a főzés vége felé adjunk a péphez csípős paprikát ízlés szerint.

házi ketchup

Így készül a ketchup: A negyedelt paradicsomszeleteket és a fokhagymagerezdeket tegyük egy nagyobb lábasba, öntsünk rájuk egy deci vizet, majd fedjük le, és tegyük fel főni. Főzés közben néhányszor kavargassuk meg a masszát, a fedőt hagyjuk végig az edényen. Ha megpuhult, egy mixerrel pépesítsük, majd azért, hogy igazán krémes házi ketchupot kapjunk, szűrjük át a pépet. A masszát érdemes egy magas falú lábasba önteni, mert intenzív főzés következik. Mehet bele a cukor, a só és az ecet is. 30-40 percen át főzzük, attól függően, hogy mennyire sűrű a pépünk. Akkor jó az állaga, ha a kicsepegtetett ketchup nem folyik el, hanem egyben marad.

Az elkészített mennyiségtől függően érdemes hűtőben tárolni a házi ketchupot, ha pedig télire is szeretnénk elrakni, célszerű a jó öreg dunsztolást választani. A ketchupot bármilyen étel mellé fogyaszthatjuk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top