Ritkán készítek ibolyatortát, ehhez ugyanis minimum 60 ibolyavirágra van szükség. De amikor az első napsütéses délelőtt kimegyünk sétálni az erőszélre, és annyi ibolya nyílik egyszerre, hogy az illata is hívogató, akkor bizony nekiállok. Csak a virágok fejét szedem, így jövőre is pont ugyanott nő majd, ahol idén, és se a növényt, se a környezetet nem károsítom. Egyébként az ibolya nem védett, ellentétben a hóvirággal, de azért illik figyelmesen “aratni”. Pár szép fejet félreteszek, és egy ecsettel megkenem tojásfehérjével, majd megszórom porcukorral. Ez, ahogy rászárad, elvonja a virágból a nedvességet, és dobozban sokáig eláll, szép dísze lehet mindenféle desszertnek, süteménynek. A többiből ibolyaszörpöt főzök. Egyébként ugyanezt a receptet használom nyáron a rózsaszirmokhoz is, abból is csodálatos a szörp, és a rózsaszirmokat is hasonlóan lehet eltenni későbbre, mint az ibolyát. Igazi, könnyed, elegáns desszert, érdemes alkalmat találni hozzá!
Hozzávalók a szörphöz:
- 60 ibolyavirág
- 5 dl víz
- 1/4 rúd fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- 5 szem szegfűbors
- 1/2 rúd vanília
- 1/2 citrom héja
- 25 dkg cukor
Hozzávalók a piskótához:
- 6 egész tojás, kettéválasztva
- 6 púpozott ek sima liszt
- 6 ek cukor
- 1 zacskó Dr. Oetker Sütőpor
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 8 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 2 + 4 dl tejszín
- 1 zacskó Dr. Oetker Habfixáló
- 0,5 dl ibolyaszörp