Maga a tiramisu szó azt jelenti, “húzz fel”, vagyis “vidíts fel”, és a ma ismert változata valamikor az 1950-es évek közepén született meg. A klasszikus tiramisu krémje mascarpone és tojáshab keveréke, és a piskótadarabokat kávéban mártják meg. Bár maga a recept nem túl bonyolult, fontos, hogy jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozzunk.
Sokféleképpen variálhatjuk: a tojáshabot helyettesíthetjük tejszínhabbal, kerülhet bele egy kis tejföl, vagy akár túró is, a babapiskóta helyett használhatunk sütidarabokat, vagy darabokra tördelt kalácsot is. Nagyon finom eperrel, málnával, banánnal, naranccsal, és a csokoládé szintén nagyon jól illik szinte minden típushoz.
Készülhet nagy edényben vagy kisebb poharakban, arra kell csak figyelni, hogy tálalás előtt mindenképpen pihentessük néhány órát, hogy a piskóta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés a hűtőben
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 25 dkg mascarpone
- 5 evőkanál narancslikőr vagy narancslé
- 2 db narancs
- 3 dl hideg habtejszín
- 3-4 evőkanál porcukor
- fél doboz Dr. Oetker Csokoládélapok (étcsokoládés)
- fél doboz Dr. Oetker Csokoládé Zebra Roletti
- 10-15 dkg babapiskóta