Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása egyszerű: a kinyújtott, töltelékkel megkent tésztát feltekerjük, ezt a tekercset éles késsel feldaraboljuk, majd az így kapott csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük.
A kakaós tölteléket feldobhatjuk egy kis reszelt narancshéjjal, vagy akár citromhéj és őrölt gyömbér keverékével, de nagyon finom őrölt fahéjjal, csokis mogyorókrémmel vagy vaníliakrémmel töltve is. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, ezért az olvasztott vajas keveréket hagyni kell egy kicsit dermedni, és így kenni a tésztára.
Ez a mai kakaós csiga mézeskalács-fűszerkeverékkel készült, érdemes elkészíteni az ünnepek alatt, egy pohár forró tejjel mennyei reggeli lesz belőle.
Elkészítési idő: 120 perc (kelesztési időkkel együtt)
Hozzávalók 12–16 db-hoz:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj megolvasztva
- 5 dkg porcukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 7 dkg vaj
- 7 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál víz
- 2 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék