nlc.hu
Gasztro
Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az!

Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az!

Lehet élni rugelach nélkül, de nem érdemes. Elég csak egyszer kipróbálni, és szinte garantált, hogy bekerül a családi kedvencek közé, annyira finom sütemény.
Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az!

A rugelach eredetileg egy lengyel hanukai zsidó sütemény, amelynek zsíros tésztája régen aludttejjel vagy tejföllel készült. A 20. században a rugelach rendkívül népszerű lett az Egyesült Államokban, ahol viszont már krémsajttal készítették, így ma már inkább ez a verzió ismert.

A rugelach épp attól olyan finom omlós, hogy sok benne a zsiradék. Ezért elkészítése során arra kell figyelni, hogy a vaj puha legyen, de ne legyen teljesen olvadt, mert különben túlságosan ragadni fog a tészta. Egyébként is ragad, de a hűtési idő alatt megdermed annyira, hogy aztán bőven lisztezett felületen ki tudjuk nyújtani. (Elég egy óra pihentetés a hűtőben, de ha egy éjszakán át hűtjük, akkor még könnyebb lesz vele dolgozni.)

Ha kivettük a tésztát a hűtőből, akkor gyorsan kell dolgozni, mert minél többet fogdossuk, annál ragadósabb lesz a kezünk melegétől kiolvadó vajtól. A kör alakúra nyújtott tésztát megkenjük a töltelékkel, cikkekre vágjuk, és feltekerjük kifli alakban. Ennél gyorsabb megoldás, ha a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd egyszerűen feldaraboljuk. Így nem lesznek ugyan szép kis kiflik, de az ízélmény ugyanaz lesz.

Lehet a töltelék lekváros, mákos, diós, mandulás vagy pisztáciás is akár, de nagyon jól illik hozzá a csoki- vagy mogyorókrém és az apróra vágott aszalt gyümölcs is.

Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra a hűtőben

Hozzávalók kb. 32 db-hoz:

A tésztához:

  • 24 dkg natúr krémsajt
  • 24 dkg puha, de nem teljesen olvadt vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt

A csokis töltelékhez:

  • fél evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 evőkanál kandírozott narancshéj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej

Tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top