Egy újabb tart, mert imádom. A tartoknál szebb desszert szerintem nincs is, és mivel szerencsés esetben a tészta nagyon vékony, így tulajdonképpen csak a töltelékről szól.
Pont ezért nagyon nem mindegy, hogy mivel töltjük! Ha csak mondjuk túróval vagy sok gyümölccsel és kevés habbal, akkor ringathatjuk magunkat abba a hitbe, hogy szinte diétás, amit eszünk. Persze csak attól függően, hogy mihez viszonyítjuk. Mert a dulce de leche tarthoz képest szinte majdnem minden diétás. Ez van, nem mondhatom, hogy nem.
Az ilyen desszerteknek pontos helye van a héten. Hétfőn semmiképp nem süthetjük, hiszen hétfő az a nap, amikor vagy elkezdünk fogyókúrázni, vagy legalább egészségesebben enni. Szerdán – most nem azért, de ki ér rá ilyesmire szerdán? – hét közepe van, akkor szokott nálunk főzelék lenni a vacsora. Főzelék után ez egyszerűen nem passzol. Vasárnap már nagyon közel van a hétfő, mégsem dobhatjuk meg a vércukorszintünket, csak kitolnánk magunkkal.
Akárhogy is nézzük, ez a desszert pénteki. Péntek este a legtökéletesebb. Amikor a pezsgő.
Ha egyszer igazán jót akartok magatoknak, mint most ugye, kerítsetek valahonnan cukrozatlan sűrített tejet, és azt édesítsétek nádcukorral. Rossz hír, hogy cukrozatlan sűrített tejet találni Magyarországon egyenlő kihívás a gyémántkereséssel. Megoldás még, ha a tejet saját magatok sűrítitek be, mint az indiaiak, de én annak pl. soha nem állnék neki. Szóval jusson eszetekbe ez a pár sor, ha külföldön jártok, olyan helyen, ahol kapható a cucc. Ugyanis a dulce de leche latin-amerikai gasztronómiai specialitás, és eredetileg nádcukorral készült. A világ számos országában ismerik, mindenhol más a neve, nálunk érdekes módon pont ezzel vált ismertté. És még valami: dulsze de lecse a helyes kiejtése, és nem dulcse de lecse.
A világ többi részén is kérhetitek a Wikipédia szerint:
Dulce de leche: Argentína, Bolívia, Közép-Amerika, Spanyolország, Paraguay, Puerto Rico, Dominikai Köztársaság, Uruguay és Kolumbia egyes vidékei
Arequipe: Kolumbia, Venezuela, Guatemala
Bollo de leche vagy dulce de leche: Nicaragua
Cajeta: Mexikó (ha kecsketejből készül, tehéntej esetén szintén dulce de leche)
Fanguito: Kuba
Manjar: Chile, Ecuador
Manjar blanco vagy manjarblanco: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Panama és Peru
Confiture de lait (francia nelven): Franciaország
Doce de leite (portugál nyelven): Brazília és Portugália
Milk caramel: USA
Hozzávalók a tésztához:
- 38 dkg sima liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 3 db tojássárgája
Hozzávalók a dulce de lechéhez:
- 2 doboz 400 grammos konzerv sűrített tej
Hozzávalók a csokiganache-hoz:
- 250 g jó minőségű étcsokoládé
- 100 ml tejszín
- 25 ml kávé vagy csokoládélikőr
- 20 dkg dió
- 4 dl tejszín
- Dr. Oetker Dekormix Dzsungel