Gasztro
Szponzorált tartalom

Miért tartottak a kávézóktól egykor az uralkodók? Tények és tévhitek a kávéfogyasztásról

A kávé valóban csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét? Napi hány csésze számít egészségesnek? Tények és tévhitek a világ legkedveltebb italáról!

A kávé az olaj után a legjövedelmezőbb iparág a világon, ami nem is csoda, hiszen szinte nincs olyan ember, aki valamilyen formában ne kortyolná szívesen. Annak ellenére, hogy sokan gyarapítjuk a kávéimádók táborát, számos távhit él bennünk a kávéról.

III. Gusztáv, aki tartott a kávézóktól

A svéd király a 18. században uralkodott, és a legenda szerint mindenáron be akarta bizonyítani, hogy a kávé egészségtelen. Tette mindezt azért, mert a kávéházak akkoriban a politizálás színterei voltak, és attól tartott, a polgárok ellene szövetkeznek. Tegyük hozzá, nem ő volt az egyetlen uralkodó, aki be akarta szüntetni a kávéházakat hasonló okokból. III. Gusztáv azonban tudományos alapon akarta bebizonyítani állítását, és kísérletbe kezdett.

Azért, hogy feltevését bebizonyítsa, kiválasztott 2 halálraítélt foglyot, és az egyikkel teát, a másikkal kávét itatott mindennap, miközben az orvosainak rendszeresen feljegyzéseket kellett készíteniük a rabok egészségi állapotáról. A kísérlet csúfos kudarcba fulladt: először az orvosok távoztak az élők sorából, majd a király, őt követte a teázó rab, és aki a legtovább élt, nem más volt, mint a kávézó fogoly.

III. Gusztáv, az álarcos király Forrás: Wikipedia

A kávé hatása az egészségünkre

Sőt, a bajor Ismaning Táplálkozástudományi Intézet kutatásai szerint, napi 3-4 csészényi kávé csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát – a koffeinmentes is! A jó minőségű kávé enyhítheti a fejfájást, csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát, és az asztmások is könnyebben lélegezhetnek.

Skóciában a 19. század óta alkalmazzák a koffeint az asztma gyógyítására. Természetesen a kávé önmagában nem gyógyír a betegségekre, de mértékkel fogyasztva kedvező hatást gyakorolhat a szervezetünkre. Emellett a kávé energiával tölt fel, jobban tudunk koncentrálni, és a fizikai aktivitásunkat is felpörgeti.

Tévhitek a kávéról

Régóta él az a tévhit, miszerint a kávé elvonja a vizet a szervezetünkből. A bajor kutatások azonban ezt is cáfolják, sőt: ha tejjel iszod a kávét, az folyadékbevitelnek minősül. Biztos te is hallottad már azt, hogy az eszpresszó mellé azért adnak vizet, hogy a vízhajtó hatást ellensúlyozzák. A víz valójában a kávé élvezetét szolgálja, fokozza a kávé aromáját, ha vizet is iszunk mellé.

Azt is sokan rosszul tudják, hogy az instant kávé nem rendes kávé: az instant kávé valójában olyan őrölt kávé, amit lefőztek, majd kivonták belőle a vizet, így kapták meg a granulátumot. Az instant kávé is ugyanolyan erős, mint a klasszikus főzött kávé.

A kutatások során a szakemberek arra jutottak, hogy az egészséges szervezetre a kávéfogyasztás pozitív hatással van. Azt azonban hozzátették, hogy a magas vérnyomással élők, a várandós anyák, valamint az érzékeny gyomrúak jó, ha mértéket tartanak, de napi 1-2 csésze kávé nekik is engedélyezett.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top