Kókuszgolyó
Hozzávalók:
• 50 dkg darált háztartási keksz
• 10 dkg porcukor
• 3 ek kakaópor
• 2 dl tej
• 4 evőkanál rum
• 2 dl kávé
• 10-15 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
1. A kókuszreszelék kivételével az összes többi hozzávalót összegyúrjuk. Ha túl száraz, tejjel lazítjuk, ha túl ragadós, akkor 1-2 ek kókuszreszelékkel tehetjük szilárdabbá.
2. 1-2 órára hűtőbe tesszük, aztán golyókat formázunk belőle, kókuszreszelékben meghempergetjük, és kész.
Piskótatekercs
Hozzávalók:
• 6 tojás
• 6 evőkanál liszt
• 6 evőkanál kristálycukor
• lekvár
1. Előmelegítjük a sütőt közepes lángon.
2. A 6 tojást különválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és gépi habverővel kemény habbá verjük (úgy, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk a tálat, akkor se essen ki belőle), és pár percre félretesszük.
3. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítjük (3-4 perc).
4. Ehhez (tojássárgája+cukor) apránként hozzáadjuk a 6 evőkanál lisztet, és óvatosan a habbá vert tojásfehérjét.
5. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kb. 15-20 perc alatt közepes lángon megsütjük.
6. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve ha tűpróbát végzünk és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vegyük ki azonnal a sütőből, csak nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérséklet-változástól gyorsan összeesik a tészta.
7. Kb. negyedóra elteltével kivehetjük a tésztát, és lehúzhatjuk a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítünk, akkor a sütőpapír lehúzása után egy nedves konyharuhára borítjuk a tésztát, megkenjük a lekvárral (vagy más krémmel), és a konyharuha segítségével felgörgetjük.
Almás pite
Hozzávalók a tésztához:
• 100 g cukor
• 2 púpozott ek. tejföl
• 250 g vaj
• 1 tk. sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• 1-2 ek. zsemlemorzsa
• 400 g finomliszt
A töltelékhez:
• 80 g cukor
• 1 tk. őrölt fahéj
• 2 kg alma
A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én amikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Amikor barnul a teteje, akkor már jó.
Még több klasszikus süti az NLCafén:
- Így készül nagyi almás palacsintája
- Videokonyha: így készül az amerikai pite
- Két klasszikus a ringben: zserbó és flódni házilag