Nem telt el úgy karácsony gyerekkorunkban, hogy ne lett volna a zserbó mellett egy adag vaníliás kifli is az ünnepi asztalon, és a mai napig szívesen sütjük, előbb a nagymamák, majd az anyukák, most mi, gyerekek, és hamarosan a mi gyerekeink is. A megsárgult lapokon ott a recept, a klasszikus nagyiféle almás pite, zserbó és bejgli mellett. Az omlós vaníliás kifli a mai modern kekszek, sós ropogtatnivalók és édességek között is megállja a helyét.
Elkészítése egyszerű, maga a kész süti pedig tartós, így akár már az ünnepek előtt egy héttel is el lehet készíteni. Hagyományosan zsírral készül ez a recept, de lehet vajjal helyettesíteni a zsírt, a diót pedig ízlés szerint mandulára vagy mogyoróra is cserélhetjük.
Mi még a régi szokás szerint vanillincukorral elkevert porcukorban forgattuk meg a kis kifliket, de lehetne vaníliarúd kikapart magjaival ízesített porcukrot is használni.
Elkészítési idő: 35 perc + 1 óra pihentetés
Hozzávalók 2-3 tepsihez: