Két gyümölcsös süteménynek a receptjét mutatjuk, amelyek biztosan elhozzák a könnyű édesség érzését. Kiülhetünk velük és egy könyvvel a kertbe olvasni, vagy megkóstolgathatjuk őket egy esti filmnézés közben is.
Nektarinos-túrós pite
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 6 evőkanál hideg víz
- 1 evőkanál vaj
- 5 db nektarin
- 2 db tojás
- 25 dkg túró
- 10 dkg görög joghurt
- 1 db citrom
- 1 csipetnyi vanília vagy 2 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csipetnyi só
- pár reszelt citromhéj
Elkészítés:
- A süteményestálat kenjük ki jól vajjal, és szórjunk lisztet a tetejére, majd tegyük be a hűtőbe.
- Dolgozzuk össze a lisztet, a sót és a kockára vágott vajat, majd adjuk hozzá a 6 evőkanál vizet. Ezt gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe, fedjük le és tegyük a hűtőbe 20 percre.
- Ha kivettük a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki és tegyük a süteményestálba. Szurkáljuk meg villával, és tegyük a mélyhűtőbe 2 percre.
- Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 220 fokra. Amint felmelegedett, tegyük be a tésztát. Szép barnára sütjük, majd félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
- Mindezek után következik a nektarinok kimagozása és szeletekre való felvágása. A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját keverjük össze a reszelt citromhéjjal, a túróval, a joghurttal, a vaníliával és a porcukorral. Aztán keverjük bele finoman a tojásfehérje habját.
- Az elkészült túrókrémet töltsük bele a kihűlt tésztába, és a nektarinszeletek szépen rendezzük el a tetején. Majd az egészet tegyük be a sütőbe, és süssük körülbelül 30 percig.
Tejbegrízes-ribizlis kocka
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 liter tej
- 8 evőkanál búzadara
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 50 dkg ribizli
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá, míg a sárgáját a cukorral összekeverve verjük habosra. A lisztbe keverjük bele a sütőport és a szódabikarbónát. A kemény habba öntsük bele a cukros tojássárgáját, és finoman keverjük egybe. Majd szitáljuk bele a lisztkeveréket, és keverjük egy állagúvá az egészet.
- Öntsük az egész masszát a tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük körülbelül 25 percig.
- Miközben sül a tészta, el tudjuk készíteni a krémet. Főzzünk egy egyszerű tejbegrízt, csak ne tegyünk bele cukrot. A margarint keverjük össze a porcukorral, és öntsük a már kihűlt tejbegrízhez. Ezután tegyük bele a ribizliszemeket, és óvatosan keverjük egybe az egészet.
- A kihűlt tésztát vágjuk félbe. Az egyik felét kenjük meg alaposan a krémmel, és tegyük rá a másik tésztarészre. Tegyük az elkészült süteményt pár órára a hűtőbe, majd nyugodtan fogyaszthatjuk.
Forrás: Mindmegette, Fotó: Getty Images