A márványos kuglóf egy igazi békebeli süti, a kényeztető reggelik egyik kihagyhatatlan édessége. Ha egy bögre forró tej vagy kakaó is társul mellé, biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen indul a napunk.
A legenda szerint a bibliai háromkirályok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások szerint viszont Ausztriából indult világhódító útjára a kuglóf, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható. A 19. században terjedt el igazán Németországban és Ausztriában – elsősorban a polgári családok körében –, majd Európa és a világ többi részén is egyre népszerűbb lett.
A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található “kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a “kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.
A márványos kuglóf vaníliás és kakaós tészta márványos keverékéből áll, de az “egyszínű” kuglóf éppúgy nagyon finom, ahogy a túrós és a különféle magvakkal és aszalványokkal gazdagított kuglófok is. A díszítésben szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: meghinthetjük porcukorral, fahéjas porcukorral, de készülhet például fehér csokis bevonattal is, amit tovább díszíthetünk csokireszelékkel, díszítő cukrokkal.
Hozzávalók 11 cm magas, 22 cm átmérőjű kuglófformához:
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 2 db tojás
- 3 tojássárgája
- 3,5 dl + 2 evőkanál tej
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
A díszítéshez:
- 1 db Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium
- 1-2 evőkanál kókuszreszelék