Medvehagymás camembert-es tojáskrém
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 8 db tojás
- ízesítéshez őrölt bors
- 3 evőkanál mascarpone
- 15 dkg camembert
- fél csokor medvehagyma
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük, majd héjukat megtörve kihűtjük. Megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A camembert sajtot szintén apróra vágjuk, majd a tojással és a sajtkrémmel alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a szintén apróra vágott medvehagymával ízesítjük.
Medvehagymás-kecskesajtos kekszek
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 10 dkg vaj
- 70 g kecskesajt
- 70 g medvehagyma
Elkészítés
A lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a krémes kecskesajtot, illetve az apróra vágott medvehagymát, és összeállítjuk a tésztát. Ha kell, hozzáadhatunk 1 ek hideg vizet, hogy jobban összeálljon a tészta. Diónyi gombócokat formálunk, majd a tenyerünk között ellapítjuk, így tesszük a kekszeket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 180 fokon 25 percig sütjük őket.
A gerslirizottó egyrészt azért jó, mert nem lehet túlkészíteni (mint a rizottót) és rengetegféleképpen lehet variálni. A legjobb benne, hogy gyorsan elkészül és nem kell őrizgetni a tűzhely mellett.
Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 ek. olívaolaj
- 2 retek
- 3 bögre alaplé
- 4 ek. mascarpone
- 1 karalábé
- 1 bögre gersli
- fél csokor medvehagyma
Elkészítés
Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.