Az ínyencek körében mostanában egyre trendibbnek számít az úgynevezett mikrozöldségek fogyasztása. A mikrozöldségek egyes jól ismert fűszernövények és zöldségek – például a bazsalikom, a koriander, az édeskömény vagy a retek – apró méretű változatai, melyeket legkésőbb a kihajtástól számított két héten belül leszednek.
Az egyik gasztronómiai szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a mikrozöldségek magasabb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és öregedésgátló antioxidánsokat, mint a növények kifejlett verziói, emellett az ízük is tisztább és élénkebb. A fogyasztásukat nem a hagyományos zöldségek helyett ajánlják, hanem azok mellett, az étrend további gazdagítására.
A mikrozöldségeket olyan sztárszakácsok is szívesen alkalmazzák, mint például Heston Blumenthal, mégpedig a már felsorolt előnyös tulajdonságaik mellett azért is, mivel nagyon jól mutatnak a tányéron. Használhatók többek között saláták készítéséhez, köretnek vagy épp omlettek, pizzák ízesítésére.