Ugye eddig te is alaposan megmostad főzés előtt a nyers csirkehúst? Mostantól azonban felejtsd ezt el! – tanácsolja a brit népegészségügyi szervezet. Egy friss kutatás szerint ugyanis, ha a nyers csirkehúst megmossuk, nagyobb eséllyel betegszünk meg, mivel a főzés előtti tisztítás nemhogy csökkenti, hanem növeli egyes baktériumok elterjedésének esélyét.
A tisztítás során nagyobb eséllyel terjednek át az emberi bőrre, a konyhai előkészítő pultra, illetve más, konyhai eszközökre vagy éppen a ruhánkra a Campylobacter baktériumcsalád különböző fajtái, amelyek elsősorban hasmenéses tüneteket okoznak (egyébként ezek a bacik felelősek az utazások során kialakult hasmenésekért is!). A Campylobacter törzsbe tartozó három baktériumfaj (C. jejuni, C. coli, C. lari) a gyomor-, a bélrendszert és a vért támadja meg; hasmenést, de akár ízületi gyulladást is okozhat.