Gasztro

Ne mosd meg a nyers csirkét, ha nem akarsz beteg lenni!

Az alapos tisztítás megnöveli az esélyt a baktériumok terjedésére.

Ugye eddig te is alaposan megmostad főzés előtt a nyers csirkehúst? Mostantól azonban felejtsd ezt el! – tanácsolja a brit népegészségügyi szervezet. Egy friss kutatás szerint ugyanis, ha a nyers csirkehúst megmossuk, nagyobb eséllyel betegszünk meg, mivel a főzés előtti tisztítás nemhogy csökkenti, hanem növeli egyes baktériumok elterjedésének esélyét.

A tisztítás során nagyobb eséllyel terjednek át az emberi bőrre, a konyhai előkészítő pultra, illetve más, konyhai eszközökre vagy éppen a ruhánkra a Campylobacter baktériumcsalád különböző fajtái, amelyek elsősorban hasmenéses tüneteket okoznak (egyébként ezek a bacik felelősek az utazások során kialakult hasmenésekért is!). A Campylobacter törzsbe tartozó három baktériumfaj (C. jejuni, C. coli, C. lari) a gyomor-, a bélrendszert és a vért támadja meg; hasmenést, de akár ízületi gyulladást is okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése