Mini piknik quiche
A piknik kosár egyik legpraktikusabb fogása lehet a mini quiche, ami lédús koktélparadicsommal, bazsalikommal, parmezánnal és pancettával biztosítja az ízkavalkádot.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 180 g liszt
- 100 g kockára vágott vaj
- 1 közepes tojássárgája
A töltelékhez:
- 400 g csomagolt koktélparadicsom
- olívaolaj
- 90 g vékony pancetta
- 100 g reszelt parmezán
- 3 tojás, plusz 5 tojássárgája (a tojásfehérjéből tartalékoljunk egy keveset a mázhoz)
- 250 ml tejszín
- apróra vágott bazsalikom (vagy más fűszer)
- mini muffin sütőforma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A paradicsomokat szeleteljük fel, tegyük egy tepsibe, csepegtessünk rá kevéske olívaolajat, fűszerezzük, majd 25 percig süssük.
Miközben a paradicsomok sülnek, készítsük el a tésztát: a liszttel dolgozzuk össze a vajat, 2-3 evőkanál vizet, némi sót és egy egy tojássárgát. Ha összedolgoztuk, hűtsük 30 percig.
A tésztából készítsünk vékony korongokat, azokkal béleljük ki a sütőformákat úgy, hogy a tészta ne lógjon túl a formán. Süssük 30 percig! Ezt követően kenjük be a sült tésztát tojásfehérjével, hogy a töltelék később ne tudja átitatni.
A kész tésztát szórjuk meg parmezánnal, pancettával, sült paradicsommal, majd újra sajttal!
A maradék tojást keverjük össze a tejszínnel, némi borssal, bazsalikommal, mixeljük össze, majd öntsük a keveréket a töltelékre, és süssük készre 20-25 perc alatt.
Nyársra szúrt klubszendvics
A hagyományos ízek rajongói szeretni fogják a piknikbarát klubszendvicset, ami a nyársak segítségével könnyen elfogyasztható.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 evőkanál majonéz
- 3 szelet kenyér
- egy kis vaj
- 2-3 szelet paradicsom vagy egy salátalevél és egy szelet sonka vagy sajt
- kerti zsázsa (vagy egyéb csíra)
- chips a tálaláshoz
Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat, majd hagyjuk hűlni azokat. Miután kihűltek, szeleteljük fel, és pépesítsük a majonézzel és a fűszerekkel.
Pirítsuk meg a kenyeret, majd helyezzünk egy szeletet egy vágódeszkára, kenjük rá a tojáskrém háromnegyedét, és szórjuk meg a zsázsával. Helyezzük rá a második szelet kenyeret, és kenjük meg majonézzel. Helyezzük rá a paradicsomot, a salátát, a sonkát és a sajtot, és kenjük rá a maradék tojáskrémet, és helyezzük rá a harmadik szelet kenyeret! Óvatosan vágjuk fel, majd biztosítsuk a szeleteket hurkapálcával.
Forrás: bbcgoodfood Fotó: Getty Images