Édesburgonyát már egyre gyakrabban használunk köretként, de talán nem mindenki tudja, hogy mennyei desszert vagy ropogtatnivaló is készülhet belőle! Az alábbi sós keksz pofonegyszerű és szupergyors, szóval kezdő szakácsok is bátran kísérletezhetnek vele!
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1 ek. sütőpor
- 1 tk. só
- 6 ek. sózatlan vaj
- 3/4 csésze édesburgonya megfőzve és összetörve (1 közepes édesburgonyából)
- 1/3-1/2 csésze tej
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200-220 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral
- Egy közepes keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót!
- Morzsoljuk a vajat a lisztes keverékbe, alaposan dolgozzuk össze! Tíz percre tegyük a hűtőbe a tésztát, hagyjuk állni.
- Vegyük ki a tésztát, adjuk hozzá az édesburgonyát, majd 1/3 csésze tejet. Ha nem akar összeállni, adjunk hozzá még egy keveset a tejből, kanalanként adagolva.
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, kiszúróval vagy késsel készítsünk belőle kis korongokat!
- A kekszeket 12-15 perc alatt süssük aranybarnára! Melegen tálaljuk!