Császárszalonnás-sajtos falatkák
Hozzávalók:
• 1 tekercs leveles tészta (250 g)
• 40 dkg főtt-füstölt császárszalonna
• 10 dkg Pannónia Eredeti sajt
Ha mirelit leveles tésztát használunk, felengedjük, majd lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, ha tekercsben vettük, akkor kiterítjük. Kb. 10 cm hosszú, 4 cm széles alapú háromszögeket vágunk belőle.
A császárszalonna bőrét levágjuk, és ujjnyi vastag, maximum 5 cm hosszú rudakat vágunk belőle.
A rudakat egyenként ráhelyezzük a háromszögek aljára, majd szépen a csúcs felé haladva szorosan feltekerjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a tekercseket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd 5 percre a forró sütőbe tesszük. Közben nagy lyukú reszelőn lereszeljük
a Pannónia sajtot, majd kivesszük a sütőből, és megszórjuk vele a tekercseket.
További 10-12 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen is kiváló borkorcsolya!
Sajtfondü
Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg Pannónia Eredeti sajt
• 25 dkg Pannónia Bársony sajt
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl száraz fehérbor
• 4 cl pálinka (cseresznye, barack vagy törköly)
• 2 csapott ek. étkezési keményítő
• felkarikázott bagett
• kockázott zöldségek a mártogatáshoz
A borban simára keverjük a keményítőt. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd melegíteni kezdjük, habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon be. Beleöntjük a pálinkát, majd tovább melegítjük, mikor besűrűsödik, hozzáadjuk az előzőleg lereszelt nagy lyukú Pannónia sajtokat.
Addig melegítjük, míg a sajt felolvad, majd azonnal tálaljuk, kenyérkockákat, zöldségeket kínálva mellé. Viszonylag hamar elkezd visszaszilárdulni a sajt, ezért érdemes teamécses lángja fölé helyezni, és folyamatosan melegíteni.
Ropogós sajtos tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 2 tk. só
• 1 csomag sütőpor
• 25 dkg puha vaj/margarin
• 2 tojássárgája
• 2 dl tejföl
A töltelékhez:
• 20 dkg vaj/margarin
• 30 dkg Pannónia Eredeti sajt, reszelve
A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval és a sütőporral, hozzáadjuk a vajat/margarint, a tejfölt és a tojássárgáját. Alaposan eldolgozzuk, cipót formálunk belőle, majd befóliázva 1 órára a
hűtőbe tesszük pihenni. A töltelékhez a szoba-hőmérsékletű vajat/margarint összedolgozzuk a reszelt sajttal, és rövid időre ezt is a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán
1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, fél centi vastagon rákenjük a sajtkrémet, majd szorosan feltekerjük. Hengeresre sodorjuk és visszatesszük a hűtőbe további 1 órára. (Ha sietünk, fél óra
mélyhűtő is megteszi.)
A lehűtött tekercset éles késsel fél cm vastag szeletekre vágjuk, majd a korongokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: Nők Lapja