nlc.hu
Gasztro
Tésztatippek Vrábel Krisztától: gyors őszi tésztavacsora

Tésztatippek Vrábel Krisztától: gyors őszi tésztavacsora

A tésztákat szeretjük, mert nagyon gyorsan elkészülnek. Gyakran pont annyi idő kell a mártás elkészítéséhez, mint amennyi alatt kifő a tészta hozzá. Hangoljuk ősziesre hozzávalókat, és válogassunk feltétnek a szezon alapanyagaiból. Az alábbi három receptnél diót, sütőtököt, mazsolát, lencsét és édesköményt használtam.

Diópesztós spagetti

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 10 dkg dió
  • 25 dkg spagettitészta
  • 3-4 aszalt paradicsom
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztának kezdjünk el forralni egy nagy lábosban vizet. Készítsük el a pesztót: az összes alapanyagot tegyük a botmixer táljába, turmixoljuk darabosra. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk, főzzük al dentére a spagettit. Szűrjük le, keverjük el a pesztóval, azonnal tálaljuk.  

Sütőtökös-szójaszószos tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg sütőtök
  • 1 evőkanál chilikrém
  • 5 evőkanál mogyoró olaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál római kömény
  • 0,5 dl szójaszósz
  • 1 kiscsokor koriander
  • 15 dkg lencse
  • 25 dkg ázsiai tészta búzalisztből
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az apróra kockázott tököt több részletben, kevés mogyoróolajon, forró serpenyőben grillezzük meg. Ne keverjük, csak rázogassuk, hogy a tök ne menjen szét. Adjuk a tökhöz az aprított fokhagymát, a szójaszószt, a csilikrémet és a mézet, óvatosan keverjük el.  Keverjük hozzá az átmosott, lecsöpögtetett lencsét is. A tésztának forraljunk fel egy kisebb fazékban vizet, sózzuk, majd ha felforrt, zárjuk le, adjuk hozzá a tésztát, és hagyjuk a vízben 4 percet. Szűrjük le, keverjük a tökhöz. Frissen aprított korianderzölddel tálaljuk.

 

Édesköményes fusilli

Hozzávalók:

  • pár csipet őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg (fekete) olívabogyó
  • 1 db édeskömény
  • 10 dkg arany mazsola
  • 5-6 db szardella
  • 25 dkg fusili tészta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az édesköményt mossuk meg, ha nem túl szépek a külső levelei, ezeket távolítsuk el. Vágjuk ketté a gumót, majd vékonyan szeleteljük fel. Nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az édesköményt, a mazsolát és a szardellákat. 8-10 perc alatt, olykor megrázogatva a serpenyőt, pirítsuk puhára az édesköményt, frissen őrölt borssal szórjuk (sózni nem szükséges, a szardella elég sós), adjuk hozzá a lecsöpögtetett olívabogyót. 2-3 perc alatt, rázogatva pároljuk össze a feltétet. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a feltéttel. Azonnal tálaljuk.

 

Még több őszi recept!

 
Almás sült csirke - recept itt!
Almás sült csirke – recept itt!
 
Almakompót palacsintával - Recept itt!
Almakompót palacsintával – recept itt!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top