Miért szeretjük a házi kekszeket? Mert egyszerű elkészíteni őket, dobozban tárolhatók, így akár előre megsüthetők, és tökéletes vendégvárók, legyen szó húsvétról, karácsonyról, vagy akár egy szülinapi buliról. Vihetjük magunkkal iskolába, munkahelyre, utazásokra – jó, ha mindig van a táskánkban pár darab, így nem a bolti csokit kell megvenni, ha hirtelen törne ránk az éhség.
A kekszsütés tökéletes hétvégi program, érdemes ilyenkor elkészíteni egy-kétféle kekszet – akár a gyerekek bevonásával –, és megtölteni velük a kekszes dobozt, amire aztán hét közben rá lehet járni.
Ez a keksz a nem formatartó típusú kekszek közé tartozik, ebből kiszúró formákkal szabályos formákat szaggatni nem lehet. Elkészítése egyszerűbb és gyorsabb is: arra kell csak figyelni, hogy miután összekevertük az alapanyagokat, minimum 30 percre tegyük hűtőbe a masszát, ezután tudunk majd szép, szabályos golyókat formázni belőle. A tepsire feltétlenül terítsünk sütőpapírt, és arra helyezzük a gombócokat, amiket tenyérrel vagy egy pohár talpával enyhén lapítsunk ki.
A sütési idő leteltével zárjuk el a sütőt, még ha a kekszek közepe puhának is tűnik, és várjuk meg, míg teljesen kihűlnek, mert úgy nyerik majd el végleges állagukat.
Ha kekszszendvicset készítünk, akkor csakis teljesen kihűlt kekszekkel dolgozzunk, és jó, ha a töltelék megdermedt már egy kicsit. Ez a keksz most vaníliás-csokis ízesítésű, de természetesen a töltelék ízét sokféleképpen variálhatjuk, kerülhet bele narancs vagy citrom reszelt héja, ízesíthetjük fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, vagy akár gazdagíthatjuk egy kis darált mandulával vagy marcipánnal is.
Hozzávalók:
- 22,5 dkg puha vaj
- 8 dkg cukor
- 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 32 dkg finomliszt
A csokikrémhez:
- 8 dkg puha vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg mascarpone
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor