Öngondoskodás

Rekreációs támogatások Magyarországon

A rekreáció a jó egészséget, minőségi életet, a kikapcsolódást, a felfrissülést és a szórakozást szolgálja. Nézzünk kicsit körbe, hogy pontosan milyen támogatási lehetőségeink vannak ezen a téren és mit jelenthet életünkre nézve, ha élünk a "kínálattal".

Pozitív változás

Hazánkban az utóbbi 5-10 évben terjedtek el a rekreációs szabadidős foglalkozások. Egyre jobban bővül mind a kereslet mind a kínálat, amit nagyon pozitív változásnak könyvelhetünk el, és hosszú távon a társadalom egészségi állapotát kimutathatóan jó irányba befolyásolja.

Rekreációs támogatások Magyarországon

Nagyon fontos, hogy a mindennapi munka és a magánéleti problémák között elegendő mennyiségű és minőségű kikapcsolódást is iktassunk az életünkbe. A rendszeres sport és jó közérzet, a vidámság és a relaxáció megelőzi a betegségek kialakulását, egészséges működést biztosít a szervezetünknek. A rendszeres és minőségi aktív pihenéssel megelőzhető vagy megállítható a depresszió, a burn-out, és teret adhat a szociális kapcsolatok erősítésére. Ezen kívül kreatív energiákkal is feltölt, így a munkaadóknak több ok miatt is érdeke ezek támogatása.
Számos olyan lehetőség van, melyek igénybevételével a cégek a bérekhez képest olcsóbb juttatással díjazhatják alkalmazottaikat, ezzel olyan ajándékot és élményt biztosítva számukra, mely a minőségi élet érzetét keltik bennük, így jobban megbecsülik munkahelyüket.
Ez az erős és kölcsönös kettőshatás segített abba, hogy a rekreációs szolgáltatások versenyt teremtve egymásnak keresettek és ezért életképesek váltak Magyarországon.

Divat

Egyre nagyobb divat a wellnesselés és a belföli nyaralás. Az Erzsébet-program sok hátrányos helyzetű családot juttat közös nyaraláshoz, melyet maguktól nem érhetnének el. A népszerű Szépkártya szálláshely számlájának feltöltésével (korábban ennek elődje volt az üdülési csekk) szintén többen csomagolnak össze egy-egy hétvégére egy családi utazásra olyankor is, amikor a pénztárcájukból ezt nem engedhetnék meg maguknak.
A budapesti fürdők (és egyre inkább elmondható, hogy a vidékiek is) tömve vannak. Egyaránt keresett kikapcsolódás lett a turisták számára és a magyarok között is. A régebbi gyakorlatot felrúgva, mikor csak beutalóval jártak fürdőbe az idős vagy műtéten átesett emberek, napjainkban a fiatalok és előszeretettel veszik igénybe a termálvizek regeneráló és gyógyító hatását a hangulatos törökfürdőkben, és közösségi programnak is szívesen választják, hiszen órákon át lehet beszélgetni egy-egy ilyen medencében, szaunában.
Szintén divat az élményfürdő, egyre több aquapark nyílik országszerte, mely az egész családnak felejthetetlen élményt ad..
Míg 80-as években csak video kazettákról néztük az aerobicot, mára a legtöbb aktív életet élő és dolgozó nő rendszeresen jár fittness termekbe. A választék végtelen, ízléstől függ, hogy valaki jógára iratkozik be vagy az edzőtermeket szereti, esetleg TRX-re jár vagy zumbázni. Vagy esetleg mindre.

Rekreációs támogatások Magyarországon

Ezeket a rekreációs támogatásokat vehetjük igénybe

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül: Szépkártya, mely 3 különböző zsebet tart fent a felhasználónak, melyet munkáltatója tölthet fel. Vendéglátásra, szabadidőre és szálláshelyre szánt költségeinkkel egyaránt finanszírozhatjuk a rekreációs tevékenységeket.

A Sport kártyák (pl Sportkártya elnevezésű vagy All You Can Move) szintén a munkáltató által igényelhető. Ezek a felhasználó befizetésétől függően kínálnak különböző csomagokat, melyek kínálatát korlátlanul látogathatjuk. Tehát akár mindennap különböző edzésre és másik fittnessterembe mehetünk, de bérelhetünk velük evezős csónakot is, vagy uszodákba, futópályákra is belépést biztosítanak.

Az egészségpénztárba befizetett összeg egészségjavító és egészségmegőrző szolgáltatásokra fordítható. Előnye, hogy a családtagok számára is felhasználható, bizonyos adókedvezmény visszaigényelhető és magunk döntjük, el mire költjük. Itt választható, hogy a munkáltató vagy a felhasználó fizeti.
Egészségbiztosítás egy ugyanolyan befektetés, mint minden más biztosítás, hiszen a betegség munkából való kiesést, plusz költségeket jelent, nem beszélve a hosszú távon elhúzódó egészségügyi problémákat, amik lavina szerű lecsúszást eredményezhet az egzisztenciában. A biztosítók és bankok számtalan kedvező konstrukcióval versenyeznek a piacon, és érdemes keresni az ajánlatok között és a családi költségvetésből erre is szánni, ha úgy gondoljuk, hogy az egészség fontos kincsünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top