Öngondoskodás

A gyermek pénzügyi jövője a család kezében van

Gyermekeink pénzügyi jövőjét alapvetően két módon biztosíthatjuk: ha mi magunk kezdünk el takarékoskodni, hogy felnőtt korára elegendő kezdőtöke gyűljön össze számára, illetve úgy, hogy idejében megtanítjuk a gyermeket a pénzzel bánni. A legjobb azonban, ha a két módszert párhuzamosan alkalmazzuk, hiszen ha a gyerek kilépve a nagybetűs életbe nem tudja, hogyan kezelje a számára összekuporgatott pénzt, hamar szétfolyik a kezei között.

Tartós befektetések és megtakarítások

Az előrelátó, gondoskodó szülőknek ma több lehetőség is a rendelkezésére áll, hogy évek alatt apránként tisztességes summát tegyen félre a gyerekének. Az állami támogatásokkal kiegészített különféle megtakarítási programok mellett tartós, biztos hozamot ígérő befektetések is szóba jöhetnek éppúgy, mint a hagyományos, bankszámlás spórolás. Ami azt illeti ez utóbbi a legkevésbé hatékony, hiszen a banki kamatok rendszerint az inflációnál alacsonyabbak, így a számlára félretett pénz értéke folyamatosan romlik. Természetesen léteznek hosszú távú lekötések is, amelyekkel pénzünknél maradhatunk, de a tőkénket jobb módszerekkel is gyarapíthatjuk ennél. Például olyan állami támogatással kiegészített takarékossági programmal, mint babakötvény vagy a lakástakarék pénztár. Ez utóbbi az egyetlen államilag támogatott lakáscélú megtakarítási forma. Az éves befizetéseket az állam +30% de maximum éves 72.000 Ft-tal támogatja, az így összegyűjtött pénzt viszont csak lakáscélra fordítható: vásárlásra, építkezésre, felújításra, bővítésre vagy lakáshitel kiváltására. Mivel azonban ezek későbbi célok, a gyermek oktatását például nem tudjuk majd ebből finanszírozni. Kiváló megoldás lehet azonban később, amikor már a nagykorúkorú gyermek elköltözését szeretnénk anyagilag támogatni.
A babakötvény szintén egy jól kiszámítható takarékoskodási lehetőség, amit kis havi ráfordítással (pl. 5 ezer forint) 19 éven át végezhetünk, és szintén csak meghatározott célokra vehetünk igénybe a kötvény futamidejének lejárata után, ami 19 év. Ugyanakkor infláció feletti kamatot garantál az állam, de igen alacsony támogatást biztosít: havonta csupán 500 forintot. Az így összegyűjtött pénzt ráadásul kizárólag a gyermek veheti fel.

Biztosítások, befektetések

Az állami támogatású megtakarításoknál jobb hozamot ígérnek a különféle életbiztosítások, és pénzintézetek által kínált egyéb öngondoskodási programok. Ezek közös jellemzője, hogy több “törődést” és valamivel nagyobb pénzügyi hozzáértést igényelnek, mint az állam által felkínált lehetőségek, viszont cserébe magasabb nyereséggel kecsegtetnek. Ráadásul nagyobb rugalmasságot is biztosítanak: a hozam felső határa nem korlátozott és szabadon felhasználható a befektetéssel nyert összeg, szemben a jól leszabályozott állami kamattámogatású befektetésekkel. A legnépszerűbb konstrukciók manapság a befektetéshez kötött életbiztosítások vagy más néven unit-linked biztosítások, amelyek az ügyfél számára nyújtott vegyes életbiztosítási szolgáltatásokat befektetési lehetőséggel kombinálják. Ez befektetési alapokon keresztül történik, amelyekbe a biztosító a szerződő választása szerint fekteti a befizetett biztosítási díjakat, az életbiztosítás lejártakor esedékes kifizetés összege a pedig felhasznált alapok hozamától függ. Az ügyfél az életbiztosítás tartama alatt – általában csekély díjfizetés fejében – tetszőlegesen és saját igényei szerint átcsoportosíthatja megtakarítását és jövőbeni befizetéseit a felkínált alapok között, ha úgy gondolja, hogy egy más összetételű portfolió nagyobb hozamot biztosíthat számára. Ehhez azonban már szükséges némi pénzügyi és befektetési alapismeret, de legalábbis egy jó szakember, aki tanácsot ad nekünk.

A gyermek pénzügyi jövője a család kezében van

A legjobb befektetés: a pénzügyi nevelés

Sokan ennél a pontnál szoktak eltántorodni a befektetéstől, és inkább visszamenekülnek a jó öreg – ám többnyire ráfizetéses – bankszámlás spóroláshoz. Pedig azok a pénzügyi ismeretek, amik egy portfolió összeállításához szükségesek nem megtanulhatatlanok: némi időt rászánva használható és szó szoros értelmében kamatoztatható tudással vértezhetjük fel magunkat ezen a téren is. Persze felnőtt fejjel ez már közel sem megy olyan könnyedén, mint egy fogékony gyereknek.

Itt talán érdemes elgondolkodni azon, hogy mekkora haszna is van annak, ha a pénzzel kapcsolatos alapismereteket már fiatal korban megtanítjuk a gyermekeknek. Nem kell feltétlenül közgazdászt nevelni belőle 6 éves korára, de azért a mai világba több mint praktikus, ha már kamasz korára készség szinten tisztában van olyan fogalmakkal, mint a kamat, az infláció, a hozam, a deviza, vagy például tudja, hogy mire való egy bankszámla és tudja, hogy egy háztartás kiadás-bevételi könyvelése hogyan is zajlik. Számottevő hátránnyal indul az életnek az a gyermek, akinek ezekről elképzelése sincs, és tanácstalanná válik majd például olyan helyzetben, amikor ő szeretne majd a saját gyerekének egy megbízható befektetési-megtakarítási formát választani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top