Öngondoskodás

A férfiak nem veszik komolyan a rendszeres szűrés fontosságát (x)

A férfiak a náthába is képesek belehalni - tartja a mondás (és ugye, hölgyeim, a tapasztalat is ezt mondatja velünk legtöbbször ), mégis nehéz őket rávenni, hogy egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével és rendszeres szűrővizsgálatokkal tegyenek valamit az egészségükért. Pedig sok esetben egy-egy preventív vizsgálat során kifejezetten komoly betegségek mutathatók ki, és orvosolhatók időben, ezért érdemes noszogatni a párunkat, hogy járjon rendszeresen szűrésre. Mindezzel a gyereknek is példát mutathat.
A férfiak nem veszik komolyan a rendszeres szűrés fontosságát

A Generali Biztosító nyáron készített kutatásából kiderül, hogy a magyar lakosság csupán 42% értékeli fontosnak a szűrővizsgálatok látogatását. A kutatás ugyanakkor rámutat arra is, hogy Mi, nők sokkal tudatosabbak vagyunk e tekintetben, mint az erősebbik nem: míg a hölgyek kétharmada rendszeresen eljár szűrővizsgálatokra, addig a pasik között ez az arány mindössze 52%.

Pedig a szakemberek szerint a szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés alapját jelentik – ahogy a kutatásból is kiderült, a szűrésre járók 5%-ánál fedeztek fel valamilyen további kezelést igénylő betegséget. Ráadásul az időben felismert betegségeknél többszörös az esély a gyógyulásra. Például a kezdeti stádiumban felismert magas vérnyomás, cukorbetegség esetén megfelelő kezeléssel számos későbbi súlyos szövődmény megelőzhető, a melanóma esetében pedig a betegség korai felismerésekor akár 90% is lehet a teljes gyógyulás aránya.

A legtöbb férfi – és persze nő is – időhiánnyal indokolja távolmaradását, de a Generali kutatásában megkérdezettek 8%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs elég információja a vizsgálati lehetőségekről, és azt sem tudja pontosan, milyen intézménybe kellene mennie, míg 7% egyértelműen a pénzhiányt, 4% pedig a nagy távolságot nevezte meg a távolmaradás okának.

A Generali Egészségprogram a távolmaradás szempontjából leggyakrabban említett okokra ad megfelelő megoldást: előre egyeztetett időpontokra érkezhetünk a vizsgálatokra, nincs várakozási idő. A program akár már havi 5-10 ezer forintért szűrővizsgálatokat, labor- és diagnosztikai vizsgálatokat, járóbeteg-ellátást valamint akár ambuláns műtéteket is tartalmaz, így a szűrővizsgálatoktól való távolmaradást ebben a konstrukcióban a több tízezer forintos egyszeri költségek sem indokolhatják.

Innentől kezdve pedig nincs kibúvás a pasiknak sem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top