Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Házimunka? Legyen inkább társasjáték! (x)

Nálatok is központi kérdés otthon a házimunka leosztása? Esetleg magától értetődő, hogy kinek mi a feladata?

A Zewa most egy minden eddiginél részletesebb és izgalmasabb kutatást végzett az említett témakörben, hogy bepillantást nyerhessünk a magyar szokásokba. Sokszor meglepően nagy eltérések születtek az egy háztartásban élő emberek között is. Felkészültetek az eredményekre?

A Zewa online felmérése* 400 kisgyermekes szülőt kérdezett meg és a válaszok alapján a háztartáson belüli feladatmegosztásról kaptunk egy pontosabb képet. A válaszadók döntő többsége, közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a gyerekek az otthon látott példák alapján fogják felnőttként is élni az életüket, így rendkívül fontos, hogy tudatosan építsük fel az otthoni szokásokat, beleértve a házimunkát is. Érdekesség, hogy a válaszadók csupán 58 százaléka szerint fontos, hogy ez egyenlő részben legyen felosztva a családtagok között.

A legmegdöbbentőbb válaszok akkor születtek, amikor ugyanazokat a kérdéseket az anyukák és az apukák is megkapták: mennyi részét veszi ki az egyik fél és mennyit a másik a különböző otthoni teendőkből? Mit gondoltok, ki az a személy, aki többet főz egy háztartásban? A válaszadó nők szerint túlnyomó részben, 90%-ban ők főznek. A férfiak ezzel szemben úgy vélekednek, hogy a párjuk csupán 70%-ban felelős az étel készítését illetően. Na, de mi a helyzet a szemét kivitelével? A férfiak közel 80%-a vállalja magára ezt a munkát elméletben, míg a nők 57%-a gondolja úgy, hogy már pedig ő viszi ki többször a szemetet. Nálatok kire jellemzőbb, hogy előveszi a porszívót és megtisztítja a padlót a porcicáktól? Talán ennél a pontnál lett a legnagyobb differencia a válaszokat tekintve: a férfiak szerint 40%-ban ők végzik ezt a fajta házimunkát. Ezzel szemben a nők?  Nos, szerintük a férfiak csupán 12%-ban vállalják magukra a porszívózás terhét, ez pedig azt jelenti, hogy a nőkre marad közel 90%-ban.

Légy részese annak a kezdeményezésnek, amellyel a Zewa népszerűsíti a közös gondoskodást a családban! Tavaly elindítottuk a párbeszédet. Felhívtuk a figyelmet egy problémára. Érdekel, hogy miképp folytatjuk? Látogass el a Zewa Gondoskodni Együtt Jó kampányának weboldalára, és állj ki Te is a közös gondoskodás mellett!

*A Zewa kutatása: online felmérés, 400 fő részvételével, Magyarország, 2019. május 12- 2020. január 6.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top