Gondtalan fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás szülés után

Van olyan kismama, aki a szülés után néhány héttel már ágyba bújna a "kispapával", mások hónapokig nem kívánják a szexet. Így vagy úgy, de előbb-utóbb eljön az idő, amikor el kell gondolkodni a szülés után a fogamzásgátló módszerekről.

Szülés után néhány hétig a legtöbb párnak nem a fogamzásgátlás a legfőbb gondja. Tökéletesen lefoglalják őket a baba igényei, a folyamatos etetés, az éjszakai őrségek, a vég nélküli pelenkacsere és az összes, ezekkel járó izgalom, öröm és fárasztó feladat. Különösen igaz ez az első gyerek születésekor. A szexuális együttlétek száma ilyenkor a fenti okok miatt jellemzően a nullára esik vissza, de a nők a hormonális és fizikai változások miatt sem kívánják általában a szexet a baba érkezése után egy darabig. Orvosilag is javasolt, hogy körülbelül 6 hétig kerülje a pár a behatolással járó szeretkezést, mert ennyi idő szükséges az anya sebeinek, átrendeződött reprodukciós szerveinek gyógyulásához, regenerálódásához.

Fogamzásgátlás szülés után

Természetesen nem vagyunk egyformák. Van, aki már három hetet sem bír kivárni, hogy párjával újra együtt lehessen, míg mások hónapokig viszolyognak a szex gondolatától is. Mindkét verzióra érdemes egy kis extra figyelmet fordítani a párnak, hiszen ha túl korán és védekezés nélkül kezdik el a szerelmeskedéseket, az egyrészt árthat az anya szervezetének, másrészt akár újra teherbe is eshet a nő, ha pedig sokáig kimarad a szex a pár életéből, annak a kapcsolat láthatja kárát.

Ajánlott fogamzásgátlók kismamáknak

Mitévő legyen a pár, ha újra vissza szeretne térni a régi kerékvágásba és felmelegítené kicsit a hitvesi ágyat, de a frissen érkezett gyermek mellé egy másikat egyelőre még nem szeretnének? Milyen lehetőségeik vannak a fogamzásgátlásra?

A szülés után a méhlepény távozásával – amely egyúttal fontos hormonszabályozó szerv is – fokozódni kezd azon hormonok termelődése, amelyek az anyatej képződéséhez szükségesek. Ez a hormonális változás természetes – de nem tökéletesen biztonságos – fogamzásgátlóként is szolgál, és a rendszeres szoptatás ideje alatt ez így is marad. Általában ez egy féléves időszakot jelent. Vannak kismamák, akinél már szoptatás alatt is rendszeresen jelentkezik a menstruáció. Ha ők el szeretnék kerülni az újabb teherbe esést, gondoskodniuk kell az állapotuknak megfelelő fogamzásgátló módszerről. A legjobb, ha erről a szülés utáni első – hatodik hétre tervezett – kontrollvizsgálat során beszélnek az orvosával.

A szoptatós, tejjel bőségesen rendelkező anyáknál a fogamzásgátlás eszközei közül könnyű választani – már ami a fogamzásgátló tablettákat illeti –, ugyanis kizárólag egyféle hormont tartalmazó pirulát szedhet a kismama, mert a kombinált hormontartalmú tabletták egyik komponense csökkentheti az anyatej mennyiségét és minőségét. Szintén ki kell zárni ilyenkor a hüvelygyűrű használatát is. A kombinált hormontartalmú tablettákra vagy hüvelygyűrűre akkor lehet visszatérni, ha a szoptatás végelegesen abbamarad.
Méhen belüli módszereket viszont lehet alkalmazni szoptatás ideje alatt is. Így a spirál, illetve a hagyományos spirálok alakjához hasonlatos hormontartalmú eszközt is szóba jöhet.

Bizonytalan megoldások

A tablettán kívül további fogamzásgátló módszerek is rendelkezésre állnak. Alkalmazható a naptármódszer, amivel kiszámítható a fogamzóképesség legvalószínűbb időszaka. Ez kiszámítható menstruációs ciklus esetén a ciklus közepére, általában a 13–15. nap környékére esik, így ezeken a napokon kell a párnak kerülni a behatolást. Nem mindenki kedveli a számolgatást, inkább a megszakított közösülést választják – tévesen. Semmi nem garantálja ugyanis, hogy már az ejakuláció előtt nem kerül a hüvelybe spermium, sőt akár hüvelyen kívülről is kerülhetnek férfi ivarsejtek megtermékenyítő “pozícióba”. Ráadásul mind a nő, mind a férfi számára frusztráló és a kapcsolatra nézve terhelő az ilyen szerelmeskedés. Mind a megszakított közösülés, mind a naptármódszer meglehetősen bizonytalan megoldás a hormontartalmú és méhen belüli fogamzásgátló eszközökhöz képest. Még a gumi óvszer Pearl-indexe (ami megmutatja, hogy100 nő közül, akik az adott fogamzásgátló módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe) is magas: 3–28, míg például a hormonális fogamzásgátló tablettáé csak 0,1–2,5.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top