Gondtalan fogamzásgátlás

6 súlyos tévhit a fogamzásgátló tablettákról

Biztos te is hallottál már róla, hogy milyen hatásai vannak a fogamzásgátló tablettáknak. Gyorsan gondold csak végig, ki is mesélt neked erről? Mert ha nem az orvos, akkor jó esély van arra, hogy az alábbi téves mítoszok a te füledbe is eljutottak már.
6 súlyos tévhit a fogamzásgátló tablettákról


1. A tablettáktól meghízol

A hízást nem lehet közvetlenül kapcsolatba hozni a fogamzásgátló pirulákkal, legalábbis ezt a következtetést vonják le azok a tanulmányok, amik a kérdéssel foglalkoznak. A Cochran Database System Review kutatói például 49 olyan tudományos munkát analizáltak, amik a születésszabályozás és a placebók kapcsolatát boncolgatja, és nem találtak egyértelmű összefüggést a testsúlygyarapodás és a tabletták között. Ugyanakkor – ez szintén egy amerikai kutatás állítja – egy bizonyos fogamzásgátló módszer (injekció) során a megfigyelt nők átlagosan 3,4 százalékkal növelték a súlyukat, de ezt ők maguk sem tudták egyértelműen a gyógyszer hatásának tulajdonítani. Ha úgy tapasztalod, hogy gyors hízásnak indulnál a fogamzásgátló tabletták szedését követően, konzultálj orvossal, és derítsétek ki együtt ennek okát.

2. Nem kell fogamzásgátlás szoptatás alatt

Ez egy nagyon elterjedt és teljesen téves mítosz. Csak annak a nőnek nem szükséges semmilyen születésszabályozó módszer alkalmazása, akinek mindegy, hogy teherbe esik-e vagy sem, miközben szoptat. Bár a szoptatás időszaka alatt a fogamzás esélye alacsony, mert a hormontermelés ilyenkor elsősorban az utódgondozás funkcióit támogatja, számos esetben előfordult, hogy az újdonsült anya mégis teherbe esett.

3. Nehezebben esik teherbe, aki sokáig szedett fogamzásgátló tablettát

Szintén nagyon népszerű elmélet, de a valóságalapja csekély. Gyakorlatilag a hormontartalmú pirulák szedését abbahagyva azonnal is teherbe lehet esni. Vannak más fogamzásgátló módszerek (szintén az injekcióról van szó), amik hormonális hatása a leállás után még 6-9 hónapig érezhető, de még ezeknél az anyagoknál is előfordulhat teherbeesés a fenti periódus alatt. A ma i modern tabletták kíméletesen bánnak a szervezettel és általában elmondható, hogy szedésük nem akadályozza a későbbiekben a teherbeesést.

4. Fogamzásgátló szedése közben lehet szünetet tartani, mert a hatás nem múlik el azonnal

Vannak, akik időnként abbahagyják egy a fogamzásgátló tabletta szedését, hogy “pihentessék” a szervezetüket. Rendszeres nemi életet viszont ugyanúgy élnek. Ez hibás elgondolás, mert a mai fogamzásgátló tabletták nem így működnek. A tévhit szoros “rokonságban” áll a 3-as számú mítosszal, és nélkülöz minden valóságalapot, ugyanis akár már másnap is teherbe eshet az, aki a fogamzásgátló szedését abbahagyja.

5. Mindegy milyen a tabletta, úgyis egyformán hat

Ez végképp nem igaz. Többféle hatásmechanizmussal dolgozó fogamzásgátló tabletta létezik és egyáltalán nem mindegy, ki melyik típust szedi. Másra van szüksége egy szoptatós anyának és egy szexuális életét megkezdő fiatal nőnek, mást szedhet egy teljesen egészséges lány és mást, akinek problémái vannak az egészségével. Éppen azért, hogy mindenki a számára legideálisabb fogamzásgátlót kaphassa, többféle (egy-, két-, háromfázisú, kombinált vagy minipill tabletta) van forgalomban. Egyedül semmiképpen ne dönts arról, hogy neked melyik a legjobb, ezt bízd az orvosodra.

6. A fogamzásgátló tabletta károsítja a magzatot

A fogamzásgátló tabletták a világ leggyakrabban felírt “gyógyszerei” közé tartoznak, és nők milliói (100 milliónál is több) használják naponta. A tapasztalatok tehát széles körűek, és nincs arra mutató jel, hogy ezek a készítmények kárt tennének a születendő gyermekben. Még akkor sem, ha az véletlenül tabletta szedése alatt fogant.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top