Görcsoldás könnyedén

Ne emészd magad! – Így hat a stressz a gyomorra

A mondás sajnos ebben az esetben szó szerint értendő. A gyomorégés, gyomorgörcs az egyik leggyakoribb a stressz okozta tünetek közül. Amennyiben csak néhányszor tapasztaltad, nincs okod az aggodalomra. Az állandósult, erősödő vagy gyakran visszatérő hasi fájdalom hátterében azonban már a gyomor komolyabb, a stressz által előidézett megbetegedései is állhatnak. Lássuk, melyek ezek és hogyan védekezhetsz ellenük.
Ne emészd magad! – Így hat a stressz a gyomorra

Haspuffadás

Az ún. puffasztó ételek, a szénsavas üdítőitalok fogyasztása és még számos tényező vezethet puffadáshoz. Meglepő módon a leggyakoribb ok azonban a fokozott levegőnyelés, amely szoros összefüggésben áll a stresszel. A stressz következtében légzésünk szaporává válik, beszédtempónk felgyorsul, zavartan, idegesen viselkedhetünk. Ebben a feszült idegállapotban hajlamosak vagyunk kapkodva enni – ha egyáltalán képesek vagyunk bármit is leerőszakolni a torkunkon. Ilyenkor a szokásosnál jóval több levegőt nyelünk, ami puffadáshoz vezet.

Ne emészd magad! – Így hat a stressz a gyomorra

Refluxbetegség

Gyomrunk túlzott savtermeléssel reagál a tartós stresszre, amely eleinte gyomorégéssel és diszkomfortérzettel jár, ám ha az állapot huzamosabb ideig fennáll, refluxbetegséget okozhat. Ilyenkor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és irritálja, marja annak felszínét.

Gyomor- és nyombélfekély

A túlzott mennyiségű gyomorsav saját gyomrunk falát is kikezdheti, megsérül a gyomor belső felületét borító hámréteg, amelynek éppen az a funkciója, hogy védje a gyomor falát a gyomorsavtól. A gyomorégés akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav érintkezik a sérült felülettel.

Nem kerülheted ki? Bánj el vele!

A stressz okozta gyomorbetegségek ellen megelőzéssel, életmódváltással és a hatékony stresszkezelés elsajátításával tehetsz a legtöbbet. Mindenkinél más és más módszer bizonyul hatékonynak a stressz kezelésében. Találd meg a hozzád illő levezetési módot, legyen az autogén tréning, relaxáció, jóga vagy sport. Utóbbi egyébként is ajánlatos egészséged megőrzése érdekében. Nem csupán a stressztől szabadulhatsz meg általa, de fittebb, energikusabb és egészségesebb is leszel. Ráadásul intenzív testmozgás után hajlamosabbak vagyunk ösztönösen is jobban megválogatni, hogy mit és mennyit eszünk. Ez pedig szintén kulcsfontosságú. Kerüld a zsíros, nehéz és fűszeres ételeket. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, rostban és ásványi anyagokban gazdag étrendet kövess. Az alapos rágás, a gyakori, napszaknak megfelelő étkezés és a szénsavas italok mellőzése szintén jótékony hatással bír. Amennyiben ezeket betartod, nem csupán a gyomorbántalmak kerülnek el, de jobban is érzed majd magad a bőrödben.

 

Még több cikk a gyomor egészségéről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top