Gyerek az ülésen

Így szoktasd a kisgyereked az autózáshoz

Nincs abban semmi meglepő, hogy egy gyerek nyűgőssé válik, ha egy biztonsági öv mögé korlátozod a szabadságát. Idővel persze ezt is meg lehet szokni, de okosabb, ha nem arra bízod a dolgot, hogy a gyerek majd úgy is beletörődik a helyzetbe, hanem különféle praktikákkal inkább megpróbálod megszerettetni vele az autózást. Lássuk, mit tehetsz az ügy érdekében!

1. Szoktasd a gyereküléshez a gyermeket

Sokszor mindössze annyi a bajuk a piciknek az autózással, hogy szokatlan számukra a gyerekülés. Legjobb, ha nem az autóban ismerkedik meg ezzel a baba, hanem még otthon, ahol az ismerős környezetben eleve nagyobb a komfortérzete. Hozd be az autóból a gyerekülést a lakásba, ültesd bele a gyermeket, és játssz vele,m beszélj hozzá, egyszóval kövess el mindent, hogy a gyereküléshez kellemes élményei fűződjenek. Ezen kívül természetesen győződj meg – még a vásárlás előtt! – arról, hogy a gyerekülés alakja, huzata, párnázottsága megfelelő-e a picinek – magyarul kényelmesen el tud-e benne helyezkedni.

2. Tegyél játékokat az autóba
Egy külön erre a célra rendszeresített dobozban tarts néhány játékot a kocsiban, amik lekötik a pici figyelmét. Ügyelj rá, hogy ezek puhák legyenek és könnyűek – például plüssállatok –
nehogy sérülést okozzanak a gyermeknek egy hirtelen fékezésnél. Egy damillal a kapaszkodóra felfüggeszthetsz például olyan játékokat, figurákat, amikkel a baba bent a lakásban is szívesen játszott. Általában leköti a kicsik figyelmét, ahogy ezek a kocsi mozgásától előre-hátra himbálóznak.

3. Képek az üléstámlán
Ragassz annak az ülésnek háttámlájára színes képeket, amivel szembe a baba ül. Az élén színeket és formákat kedvelik a gyerekek és sokáig képesek nézegetni őket.

Így szoktasd a kisgyereked az autózáshoz

4. Zene
A kicsi gyerekek érzelmeire, hangulatára éppúgy hat a zene, mint a felnőttekére. Ha már kikísérletezted korábban, hogy mik azok a dallamok, amiket a baba szívesen hallgat, akkor állíts össze belőlük egy CD-t és játszd le őket, ha utazás során nyűgössé válna a kicsi.

5. Nyugtató zörejek
Sokszor azok a zajok nyugtatják meg a kicsit, amiket még az anyaméhben hallott rendszeresen. Bármi lehet ez: sokszor például a mosógép zaja vagy a porszívó zúgása “ringatja” el őket. Ha kitapasztaltad már, hogy milyen házi zörejek hatnak nyugtatóan a babára, készíts belőlük egy felvételcsokrot, és játszd le a kicsinek a kocsiban.

6. Árnyékolás
Sokszor semmi egyéb bajuk nincs a kicsiknek, mint hogy a nap az arcukba süt az ablakon át. Ezen könnyen segíthetsz, ha egy egyszerű árnyékolót teszel az üvegre – ez lehet boltban vásárolt feltapasztós fajta, de az ajtókerettel odafogott póló vagy törölköző is megteszi.

7. Fokozatosan szoktasd a hosszabb utakhoz
Nem várható el egyetlen gyerektől sem, hogy már az első alkalommal is kibírjon egy 30-40 perces kocsikázást. A legjobb, ha apránként szoktatod hozzá, és először csak egy két percet tölt az autóban – nem is kell, hogy menjetek ilyenkor valahova, elég ha csak benne ül a gyerekülésben. Ha megszokta a környezete, akkor kipróbálhatjátok “élesben” is az autózást, és a néhány perce kis kirándulásokat fokozatosan lehet egyre hosszabbá nyújtani. Ez a hozzászoktatás nagyon fontos, mert ha már az elején kellemetlen élmények érik az autóban, az hosszú távon meghatározza majd a viszonyát az utazáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top