Gyerekjáték

Ezek a legjobb fejlesztő játékok korosztályonként

A kisgyermekeknek a játék nem puszta szórakozás, hanem tapasztalatszerzés és tanulás, és elmaradhatatlan eszköze annak, hogy megfelelően fejlődhessen mind az érzelemviláguk, mind az értelmük és a testük. Nagyon fontos ezért, hogy mindig az adott életszakasznak megfelelő játékát játszhassák és a szülők lehetőséget adjanak nekik, hogy ezekbe a játékokba teljes lényükkel önfeledten belemerülhessenek. Lássuk, melyek ezek a játékok!
Ezek a legjobb fejlesztő játékok korosztályonként

1 éves korig – színek, hangok és formák

A kicsik életük első évében elképesztő fejlődésen mennek keresztül, és azok az ingerek és élmények, amiket ekkor szereznek életre szóló hatással vannak rájuk. Egy hónapos korban a különféle hangok, zörejek és a színek kötik le őket legjobban, majd ezt követően a második hónaptól egyre inkább felfedezik saját testükkel együtt és azt a képességet is, hogy mozgathatják tagjaikat. A mozgásuk és az érzékelésük az első évben szinte napról napra szemmel láthatóan fejlődik, különösen akkor, ha foglalkoznak velük, és olyan környezetet teremtenek körülötte a szülők, amely serkenti ezt a fejlődést. A leghasznosabb ebben az életszakaszban ezért az, ha a picik közelében színes, hangkeltő és izgő-mozgó tárgyakat helyezünk el – például egy egyhónapos kisbaba ágya fölé forgó papírmadarat, színes játékot akasztunk vagy kellemes hangú zenélő dobozt teszünk az ágya mellé. Később már kézbe vehető játékokat is adhatunk neki, például csörgőt, barátságos arcú játék babát vagy plüssállatkát, illetve olyan élénk színű játékokat, amik mozgásra késztetik – például egy pöttyös kislabdát.

Ezek a legjobb fejlesztő játékok korosztályonként

1-3 éves korig – mozgás, logika, gondolkodás

Ahogy nő a gyermek úgy kaphat egyre bonyolultabb műveletekre alkalmas játékot. Egy éves kor felett már kifejezetten jó szórakozást jelentenek nekik a színes építőkockák, amiket kedvükre rakosgathatnak. Ebben az időszakban egyébként is elbűvölik őket a különféle üreges dolgok és az a felfedezés, hogy egyes tárgyakat egymásra és egymásba is lehet rakni. 12 hónapos kor felett ezekkel már kifejezetten konstruktívan tud játszani, de bármennyire is úgy látja a szülő, hogy a pici felnőtt szemmel nézve értelmesen, gondolkodva használja ezeket a játékokat, még nem szabad őt siettetni és elvárásokat támasztani felé. Ne mondjuk meg neki, hogy így vagy úgy használja a játékokat, és ne motiváljuk arra, hogy a mi tetszésünk szerint próbálja azokat például egymáshoz illeszteni vagy komplex dolgokat építeni belőle. A legjobb, ha az építőkockákban rejlő lehetőségeket lépésről lépésre teljesen önállóan fedezi fel.
Szintén jó fejlesztő játék ebben a korszakban a színes ceruza vagy a zsírkréta is, és az építőkockához hasonlóan ez is nagyban hozzájárul a szem-kéz koordináció, a térlátás és a logikai gondolkodás fejlesztéséhez.

Ezek a legjobb fejlesztő játékok korosztályonként

3-6 éves korig – finommozgások, fantázia

Az óvodás korban a mozgások finomhangolása zajlik és emellett a gyermek kezdi ellesni a felnőttek világából azokat a viselkedésmintákat, amik később szervesen beépülnek a személyiségébe és nagyban meghatározzák majd azt a képességét, hogy hogyan tud társaságban, közösségben érvényesülni és boldogulni. Ezen kívül természetesen tovább folyik az értelmük és logikai képességeik fejlődése is. Ebben az életszakaszban nagy jelentőséget kapnak azok a játékok, amikkel utánozni lehet a felnőttek tevékenységeit: például a mini barkács készletek, babák, játékkonyhák, doktoros kistáskák vagy játék kerti szerszámok nagyon lekötik a gyermeket. Az építőjátékok továbbra is nagyon hasznosak és tovább fejlesztik a gyermekek kézügyességét és logikai képességeit egyszerre. Természetesen ekkor már könyvek és egyre komolyabb szerepet kapnak a játékban is a világgal való ismerkedésben.

Amit csak a szülők adhatnak

Azzal együtt, hogy a játékszerek nagyon fontosak a gyermekek fejődésében, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy önmagában egyik játék sem tudja teljesen kielégíteni egy baba vagy kisgyermek igényeit. A szülők figyelme, szava, az érintések, mondókák, mesék, a gügyögés, beszélgetés vagy éppen simogatás és ringatás éppen olyan nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéhez, mint a magányos vagy éppen a közös játék a szülőkkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top