Gyerekmenü

A legcukibb babás étkészletek

Ha az ember az első gyermekét hordja a szíve alatt, hajlamos mindenféle mérlegelés nélkül bevásárolni olyan fontosnak tartott dolgokat, amelyek nélkül – úgy gondoljuk – a gyermek fel sem tud nőni. Az étkészlet nem ilyen. Ahogy a cumikkal, úgy a tányérokkal, poharakkal is nagyon mellé lehet lőni, mert amit mi cukinak tartunk, annak gyermekünk esetleg nem hajlandó a közelébe sem menni, nemhogy boldogan falatozni belőle.

A legfontosabb dolog: a gyerek korának megfelelő étkészlet kiválasztása! A higiéniai szempontokat szem előtt tartva pedig fontos, hogy könnyen és jól tisztán lehessen tartani, ne legyen túl puha műanyagból, ne sérüljön könnyen.

A kicsi számára a legvonzóbb dolog az étkezés kapcsán mégis az, hogy immár ő is odaülhet az asztalhoz, csatlakozhat a „nagyokhoz”. Az első időszakban mindenképpen célszerű egy többnyire szilikon rögzítőkoronggal az etetőszék asztalához vagy az étkezőasztalhoz tapasztható tányért, tálkát választani. Ez azért is előnyös, mert így nem lehet az asztalról egy hirtelen mozdulattal lesöpörni, illetve ha leves van benne, akkor sem borul ki. Színek, formák tekintetében azonban igyekezzünk kevésbé feltűnő színűt választani, hiszen a gyerekek számára – főleg az első időszakban – fontos, hogy az alapanyag, az étel saját színét lássák. A pasztellszínű vagy éppen fehér tányér éppen ezt segíti elő. Sajnos az ilyen színűek a legritkábbak, a legkisebbeknek kínálják a legszínesebbeket. Ám ahogy nődögél gyermekünk, egy idő után épp az kezdi el érdekelni (evés közben), hogy miként lehet lepattintani az asztalról a tányérkát – ekkor elérkezett a tányérváltás ideje.

Kattints a legcukibb étkészletekért!
Kattints a legcukibb étkészletekért!

A következő időszakban igen türelmesnek kell lennünk, míg az aprónép megérti, hogy a tányér tartalma bizony könnyen kiborul, kiömlik, és odalesz a finom ebéd. Ezt az időszakot tovább nehezítheti az „egyedül” korszak, amikor mindent önállóan szeretnének megpróbálni, de kiborítja őket, ha az adott tevékenységet nem sikerül egyedül végrehajtaniuk. Szóval türelem, türelem! Még ebben az időszakban sem javasoljuk a porcelánt, válasszunk inkább műanyag, melamintányérokat. Rengetegféle elérhető a piacon, mind színek, mind formák tekintetében. A lakberendezési áruházaktól kezdve, a dizájnboltokon át bárhol beszerezhetőek, de játékboltokban is bele lehet futni mesefigurás étkészletekbe.

A nagyobb gyerekeknek (3-4 évesek) pedig jöhetnek a porcelán étkészletek: matrózos, királylányos, vakondos, Hello Kitty-s, legyen bármi gyermekünk kedvence, a piacon megtaláljuk! A tányérok alján díszelgő mesefigura pedig komoly motivációs eszközzé léphet elő (főleg rossz étvágyú gyerekek esetében), mondván, „annyit kell csak megenned, hogy meglássuk a cicát, bocit, békát stb… a tányér alján”.

Kanalak, villák tekintetében a legfontosabb szempont, hogy használatuk biztonságos legyen, az apróság sem magában, sem a környezetben ne tudjon kárt tenni vele. Kezdetben a műanyag, hosszú nyelű kanalak az előnyösek, hiszen ezzel nem tudja megsérteni a szájpadlását, könnyen belefér a bébiételes üvegbe, illetve mind az anyuka, mind a baba meg tudja fogni a hosszú nyelet. Későbbiekben, ahogy nőnek és ügyesednek a babák, ezeket immár lecserélhetjük fém evőeszközökre. Evőeszközök tekintetében is fantasztikus kínálattal találkozhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top