Gyerekmenü

Mit egyen a baba tavasszal?

Itt a tavasz! A hosszú tél azonban alaposan leürítette a vitaminraktárainkat, kicsik és nagyok immunrendszere egyaránt lemerülőben van. Alig várjuk, hogy a piacokon megjelenjenek a friss zöldségek. De mit adjunk/adhatunk a piciknek áprilisban?

A piaci kínálat mellett a másik fontos kérdés: mennyi idős a babánk?

A babák 6 hónapos korában elkezdjük bevezetni a pépes, majd a szilárd táplálékokat az étrendbe – ezt a folyamatot nevezzük „hozzátáplálásnak”. A gyümölcsöket és a zöldségeket (párolva, főzve) csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni. Majd ha pozitívak a baba visszajelzései, folyamatosan növelhetjük az adagot. Fontos megjegyeznünk, hogy a kóstoltatás, a hozzátáplálás mindig a baba saját ütemének megfelelően történjen! A babák emésztőrendszere nem ugyanolyan ütemben fejlődik, ezenkívül a nyitottság, a befogadókészség sem feltétlenül ugyanolyan két baba esetében.

Mit egyen a baba tavasszal?

Aranyszabály: minél színesebb a zöldség-gyümölcs, annál magasabb a vitamintartalma. A vitamin megőrzéséhez kíméletesen készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, annál inkább megőrizhetjük a bennük lévő beltartalmi értékeket.

Lássuk, mi kapható a piacokon!

A táplálkozásunkban a legfontosabb alapelvet, a szezonális és lokális elvet kövessük. Együk azt, ami az adott időszakban országunkban megterem!  

A hazai piaci kínálatot tekintve áprilisban gyümölcsfronton nem állunk túl jól. A citrusfélék még mindig komoly helyet követelnek a standokon, azonban a hozzátáplálást ne ezekkel kezdjük el, hiszen a citrusfélék allergének, bevezetésükkel ráérünk a gyermek 1 éves koráig. Gyümölcsök terén az alma, banán a leginkább elérhető, és ezeket már a legelején, a kóstoltatás időszakában is adhatjuk a piciknek. Az eperrel vigyázzunk! Sokaknál allergizáló tüneteket okozhat (piros pöttyök a bőrön), sőt! Szoptatós kismamák se fogyasszanak epret, vagy csak nagyon kis mennyiségben, és figyeljék az esetlegesen a babáknál fellépő reakciókat.

Az „idei” zöldségfélék közül áprilisban még azokat válasszuk, melyek megbízhatóan hazai földből és lehetőleg vegyszermentes termesztésből származnak. A zöldségpaletta a gyümölcshöz képest szélesebb már, elérhető az újburgonya, újhagyma, sárgarépa, retek, spenót, sóska is. A zöldségek közül első lépésben (7 hónapos kor) a burgonya, a sárgarépa adható, azonban igyekezzünk ezek közül is a kezeletlent választani. A legkisebbeknek a  zöldségféléket legelőször párolva, turmixolva adjuk. Ahogy nődögélnek a babák, és elindul a fogzás, elmozdulhatunk a mind inkább darabos ételek irányába. Sőt! Sárgarépát szívesen rágcsálnak a fogzó, még csak pár foggal rendelkező babák is. Legyünk azonban résen, nehogy túl nagy darabot harapjon le magának a kis mohó, hiszen tökéletesen még nem tudják aprítani az ételt, hiszen a rágófogaik még hiányoznak. Egyéves kor felett már szinte bármit választhatunk a standokról, babáink örömmel fogadják majd a színes, ízletes főzelékeket. És már nincs messze a május–június, amikor már tobzódhatunk a piaci kínálatban, mind gyümölcsök, mind zöldségek tekintetében!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top