Gyerekmenü

Milyen zöldségekkel kezdjük a hozzátáplálást?

Bár a hozzátáplálás megkezdésénél mindegy a gyümölcsök-zöldségek sorrendje, gyors felmérésünk szerint a babák többsége sokkal könnyebben és jobban elfogadja az édeskés ízeket közvetlenül az anyatej után. De természetesen akadnak babák, akikre a zöldségek jobban hatnak, mint a gyümölcsök, úgyhogy mindenféleképpen érdemes próbálkozni, mi iránt nyitott csemeténk.

A zöldségeket a rosttartalmuk, könnyebb fogyaszthatóságuk miatt párolnunk kell. A párolás nem bonyolult művelet: a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, majd kevés vízben puhára főzzük.

A zöldségek sorrendjére vonatkozóan a következő javaslattal élnénk:

1. Burgonya (almával)
2. Sárgarépa (almával)
3. Sütőtök (nyáron főzőtök vagy cukkini)
4. Cékla
5. Hüvelyesek (borsó, zöldbab)
6. Spenót, sóska
7. Brokkoli, karfiol

Milyen zöldségekkel kezdjük a hozzátáplálást?

A zöldségek (és a gyümölcsök) közül is a hazait és a szezonálisat válasszuk. Ha a biót is megengedhetjük magunkat, ne hezitáljunk! A zöldségek közül a burgonya és a sárgarépa javasolt, mint belépő főzelékfélék. Ha gyümölccsel kezdtük a hozzászoktatást, akkor az első időszakokban érdemes az ismert gyümölcsöt az új, még nem ismert zöldséghez keverni, majd arányát csökkenteni a mixben, hogy a kisgyermek az ismerős révén elfogadja az ismeretlent is.

A leírtaknak megfelelő sorrendben, jórészt a szezont követve próbálkozzunk a zöldségek bevezetésével. Ha már egy év körüli a kisgyermek, bátran adhatjuk a spenótot, sóskát főzelékként, fontos megjegyeznünk azonban, hogy a főzőlevüket ne használjuk a püré, későbbiekben a főzelék elkészítésekor.

A főzelékekről: első időszakban kizárólag zöldségpürét adhatunk a picinyeknek, majd ahogy nőnek, úgy lehet elmozdulni a főzelékek irányába. A korszerű készítési metódusok szerint igyekezzünk saját anyagával (a megpárolt főzeléknövény – burgonya, borsó, sárgarépa, sütőtök… – 1/3-át leturmixoljuk, majd ezzel), illetve zabpehellyel, burgonyapehellyel besűríteni a főzeléket.

A zöldségek párolva, turmixolva remekül fagyaszthatóak jégkockatartóban, majd kivéve belőle a szükséges mennyiséget, ismét visszatehetjük a fagyasztóba felcímkézett nejlontasakban, hogy lássuk, milyen típusú zöldség és mikor mélyhűtöttük. A későbbiekben már dúsíthatjuk natúr joghurttal, tejszínnel is a főzelékünket, de ezzel várjuk meg a babák 1-1,5 éves korát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top