Gyerekmenü

Etetőszék: milyet válasszunk és hogyan használjuk?

Az etetőszékek piacán az egyéb babás termékekhez hasonlóan széles választékkal találkozhatunk. Ember legyen a talpán, aki gyorsan, ügyesen átlátja magát az etetőszékek erdejében. Milyen tulajdonságokkal bír egy jó etetőszék? Ennek jártunk utána a kisgyermekes kollégáink segítségével.

Etetőszék: milyet válasszunk és hogyan használjuk?Az etetőszékek piaca 3 nagy egységre tagolódik:

1. Merev szerkezetű fa vagy műanyag etetőszék
2. Állítható szerkezetű műanyag etetőszék
3. Asztalra/székre szerelhető etetőszékek

A jó etetőszék legyen:

– stabil
– könnyen tisztítható
– levehető tálcás

Az etetőszékek jó részét 5 pontos övvel látták el; a kicsi izgága korszakában bizony elkél az öv, hogy ne boruljon ki a kis örökmozgó az etetőszékből. A háttámla állíthatósága sokaknál fontos szempont, illetve az ilyen székekben a kisebb, még nem stabilan ülő gyermek is kényelmesen elhelyezhető. Szinte mindenki arról számolt be, hogy babája nagyon szeretett az etetőszékben ücsörögni, hiszen így sokkal magasabbról szemlélheti a családi életet, illetve bevonódik a közös étkezésekbe, ami hallatlanul izgalmas dolog.

Etetőszék: milyet válasszunk és hogyan használjuk?

Mikortól használjuk?

A babát csak akkor lehet merev háttámlájú székbe ültetni, ha már maga képes megtartani fejét, ha már elég erősek a hátizmai ahhoz, hogy egyedül, megtámasztás nélkül üljön, ne dőljön el. Azonban az az eddig tartó időszakot is segítenek áthidalni a dönthető háttámlával rendelkező modellek.

Vannak babák, akik akár az egész napjukat az etetőszékben töltenék nézelődéssel, de leginkább azt tapasztaljuk, hogy az izgő-mozgó korba jutottak egy-egy étkezés idejét is nehezen várják ki az etetőszékben. Legyünk megengedőek, ha azt látjuk, hogy képtelen 3-4 kanál ételnél több ideig egy helyben maradni. Úgyis visszatér, hogy jól lakjon.

Etetőszék: milyet válasszunk és hogyan használjuk?

A széles, levehető tálcás modellek nagyon jól használhatóak, főleg mikor már a babák egyedül is falatoznának. Egyrészt a tálcára könnyen rögzíthetőek a szilikonos babatányérok, másrészt a nagy tálcára ki is tehetjük az ételt és kóstolgathat egyedül is.

Praktikusak az összecsukható székek, hiszen nem minden lakásban fér el egy folyamatosan kinyitott állapotban lévő etetőszék. A székek lábain jórészt praktikus görgők találhatóak, ezekkel könnyen mozgathatjuk őket.

Meddig kell?

Változó, ki meddig használja az etetőszéket. Ha a kicsi nyafog, egyfolytában kimászna onnan, azonban az asztalnál az öledben szívesen ücsörög, elérkezett az idő, hogy elköszönjetek az etetőszéktől. Ebben a korban azonban még nem feltétlenül éri fel székről az ebédlőasztalt a gyermek. Remek köztes megoldás a székemelő, mely magát a széket emeli meg, így nem billeg a párna a gyermek feneke alatt, hanem stabilan tud ülni és étkezni.

A közös étkezések esetében is nagyon fontos a minta, amit mi, szülők sugárzunk. Ha a közös étkezések jó hangulatúak, beszélgetéssel telnek, akkor neki is nagy kedve lesz ebben részt venni. Figyeljetek közben egymásra, ne menjen a tévé, ne telefonáljatok, hanem szánjatok időt egymásra és az evésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top