Gyerekmenü

Mikortól ehetnek magokat a babák?

Az olajos magvak ugyan tele vannak értékes tápanyagokkal, mégsem mindegy, hogy mikor adjuk először a gyerekeknek. Továbbképzés.

A csonthéjas gyümölcsök termése, az egyes hüvelyesekben (földimogyoró) vagy toktermésekben rejtőző szemek egyaránt tartozhatnak az olajos magvak közé. Közös tulajdonságuk, hogy igen magas a zsíradék- és fehérjetartalmuk, továbbá bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban is. Bár zsiradékban gazdagok, s emiatt energiatartalmuk is magas, kedvező élettani hatású, zömében telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, és naponta ajánlott lenne mindenkinek néhány szem olajos magot ennie (mandulát, mogyorót, diót) az egészsége megőrzése és a teljes értékű táplálkozás szempontjából.

Mikortól ehetnek magokat a babák?

Bírhatnak bármilyen fantasztikus tulajdonságokkal is az olajos magvak, a babák esetében a különösen  allergizáló kategóriába esnek, ilyenek még a bogyós gyümölcsök, fűszerek, citrusfélék, méz és a csokoládé is. És ha az allergizáló, irritáló hatás nem volna még elég, leginkább az olajos magvak fenyegetnek a fulladás, a félrenyelés veszélyével. Legkorábban egyéves kor után ehetnek a babák olajos magvat, ekkor még darált formában adjuk a kicsiknek. Földimogyorót 3 éves kor után adjuk először. Az olajos magvak bevezetésénél egyszerre csak egyfélével próbálkozzunk, és időben is húzzuk szét az ismerkedést a különféle fajtákkal, hogy könnyen ki tudjuk szűrni az esetleges allergia okozóját.

Az avasodás veszélye miatt  az olajos magvakat legjobb, ha lezárt zacskóban, fagyasztva tároljuk. Száraz serpenyőben tudjuk a fagyasztóból kivéve megillatosítani, megpirítani.

Mivel magas a kalciumtartalmuk, készíthetünk belőlük „tejet” is. Nagyon finom és a tehéntej-allergiások is fogyaszthatják a mandulából, dióból, mogyoróból, szezámmagból készült tápláló italt. Nem kell hozzá más, mint víz, az adott olajos mag és egy turmixgép, no meg egy szűrő, amin pár óra állás után átszűrjük a „tejet”.

Olajos magvak és jellemzőik:


Diófélék (dió, fenyőmag, kesudió):
kalcium- és foszfortartalmuk kiemelt jelentőséggel bír.
Gesztenye: olajat nem tartalmaz a termése, azonban gazdag káliumban, E- és B-vitaminokban.
Tökmag: hidegen sajtolt olaja igen ízletes, főzelékekhez is keverhetjük.
Szezámmag: olaja is finom, azonban a szezámmag ideális kiegészítője lehet a reggeli zabkásának is.
Mák:
kalcium-, magnézium-, vastartalma jelentős, D-vitaminban és esszenciális zsírsavakban gazdag.

 Árthat a babának, ha sok citrusfélét eszek? A Válaszkereső segít! »
Mikortól ehetnek magokat a babák?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top