Gyerekmenü

Partedlitrend

Szakálka, partedli, előke, állkendő... avagy mit kanyarítunk a gyerek nyakába az étkezéseknél? De miket is lehet elérni a piacon?

Az előkék anyagukat tekintve három nagy csoportba sorolhatóak: lehet textil, műanyag vagy papír (ez utóbbi eldobható). Az alakjára vonatkozóan azonban nem tudunk komolyabb rendszerezést végrehajtani.

 

műanyag
Műanyag

 

Az egyik típus mélyen előrelóg, hogy minél nagyobb felületen védje a baba ruháját és nyakba köthető, tépőzárazható, a másik fajta pedig belebújós. Ez utóbbi maga a professzionális, teljes körű védelem. Örökmozgó, nyúlkálós babáknál ideális megoldás. Vannak zsebes és zseb nélküli modellek, melyeknél a zseb a leeső morzsák és egyéb lehulló ételdarabkák begyűjtésére szolgál. Általában nem túl hatékonyan teszi mindezt, főleg ha nem merev a zseb. A rögzítés módját tekintve vannak megkötős és tépőzáras kivitelek. Ez utóbbi talán praktikusabb, hiszen a kicsik imádják lekapkodni az előkét, a megkötőset azonban nem tudják lekapni, a rántással csupán egy kibogozhatatlan csomót képeznek rajta.

Brendon
Brendon

 

A kizárólag textilből készült előke hátránya, hogy könnyen és gyorsan átnedvesedik. A műanyag hátoldalú vagy teljesen műanyag modellek könnyen tisztíthatóak, mivel csak egy nedves ruhával kell áttörölni őket. Különösen a nehezen eltávolítható foltokat (gyümölcs, paradicsom, cékla, spenót…) kerülhetjük el a műanyag előke használatával. Ellene szól azonban, hogy meleg nyári napokon, ha a baba félmeztelenül van, nem túl kellemes viselet a műanyag…

 

Babyjar
Babyjar

Utazásnál mindenképpen a praktikus eldobható partedliket javasoljuk, amitől amint bevégezte kötelességét, megszabadulhatunk. Így nem kell bajlódni az esetlegesen beszáradt, el nem távolítható foltokkal, ételmaradványokkal.

 

eldobható
Eldobható

Érdekes megtapasztalni azonban, hogy partedlifronton az elmúlt 10 évben nem történt nagy bumm. Nincsenek komoly dizájnerdarabok, érdekes kivitelek. A változatosság csupán a színekben és mintákban fedezhető fel, és stabil helyet képvisel a fehér textil színes szegéssel, amit erőteljesebb mosóhatású tisztítószereknek is ki lehet tenni.

Ikea
IKEA

 

Nektek melyik típusú előke vált be?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top