Gyerekmenü

Húsok bevezetése

A gyermekek ételeinek készítéséhez a nagyon zsíros, füstölt vagy konzervált húsok kivételével bármely húsféle alkalmas. A végére járunk, mennyit és milyen húsokat fogyasszanak a kicsinyeink.

A húsok állati fehérjét tartalmaznak, illetve sokan nem is tudják, hogy a legfontosabb vasforrásunk. Sokszor hallhatjuk a spenót mellett érvként: „Edd meg, mert tele van vassal.” A növényekben tárolt vas azonban sokkal rosszabbul szívódik fel szervezetünkben, mint a húsokban lévő. Ráadásul a hús más élelmiszerekben lévő vas felszívódását is segíti, ha egyszerre adjuk. A húsokban a fehérjék mellett jelentős mennyiségű cink és réz található, illetve tartalmaz vitaminokat is: B-, A-, D-, E-vitaminokat.

Húsok bevezetése

 

A húsokat csoportosíthatjuk is: vörös és fehér húsokra. A hal, csirke, nyúl, borjú, pulyka, valamint a fiatal állatok húsa fehér húsnak számít. Minél világosabb a hús színe, annál könnyebben emészthető, azonban a vörös húsok nagyobb mennyiségben tartalmaznak vasat és ásványi anyagokat.

Húsok bevezetése

 

Halak: A halakkal kapcsolatban érdemes fenntartásokkal viseltetni, bár a halhús táplálkozás-élettani szempontokat tekintve, fehérje- és telítetlenzsírsav-tartalma miatt, a legértékesebb élelmiszerek közé sorolható. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban is. A bolti fagyasztók tartalmát azonban jobb elfelejteni, az az ideális, ha megbízható gazdaságból származó, friss édesvízi halakkal kezdjük az ismerkedést. A halhús allergizálhat is, így kis mennyiségben próbáljuk kínálni 8-9 hónapos kortól.

Húsok bevezetése

 

Vadak: A vadhús tiszta tápláléknak számít, azonban jellegzetes vadíze miatt a gyerekek körében általában nem arat túl nagy sikert. A fiatal őz, vadnyúl és fácán húsával érdemes próbálkozni.

A húsos ételekhez való szoktatást fehér húsokkal kezdjük. Legideálisabb a húslevesben főtt hús leturmixolva. A párolt, leturmixolt húspépet jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk, majd a jégkockatartóból kiszedve zárható dobozba/tasakokba áttéve tárolhatjuk a fagyasztóban a továbbiakban, maximum 4-5 hónapig.

Húsok bevezetése

 

A házinyúl- és csirkehúst semleges ízük, könnyű emészthetőségük miatt a kicsik könnyen elfogadják. A kezdeti párolt változat után a későbbiekben (8-10 hónapos kor körül) kóstolhatnak enyhén fűszerezett sült húst is az apróságok.

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top