A különböző állati tejek (ahogy az ember esetében is) az utód gondozására szolgálnak. A különböző állatok tejének fehérje-szénhidrát aránya, ásványianyag-összetétele különböző, hiszen adott fajta újszülött egyedének fejlődéséhez szükséges anyagokat tartalmazza a fajta számára legoptimálisabb mértékben. A tehéntejben található fehérjék, ásványi anyagok (pl. kalcium) nagyon fontos tápanyagok, elsősorban a fejlődő szervezet számára. Az élet első hat hónapjában viszont a szervezet ellenálló képessége fejletlen, így az idegen fehérjék, átjutva a bélfalon, immunológiai reakciókat indítanak el.
Tünetek:
Korai szakaszban: hányás, bőrkiütés, hasmenés, véres székletürítés, viszketés, gégevizenyő, amely fulladást okozhat.
Közös jellemzőjük, hogy a tehéntej fogyasztása után AZONNAL jelentkezik valamely tünet.
Késői tünetek: hasfájás, nyugtalanság, bőrkiütés.
A tehéntej-allergia kialakulásának megelőzése szempontjából fontos a hosszú ideig tartó szoptatás. Ha az anyatej nem elegendő, akkor tápszeres kiegészítés javasolt.
Tehéntej-allergia vagy tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)?
Az alapvető különbség, hogy a tehéntej-allergia a tehéntejfehérjére adott kóros immunválasz következménye, a tejcukor-érzékenység pedig a tejcukorbontó enzim csökkent működésének a következménye.
A tünetek hasonlóak, azonban a laktózintolerancia esetében savanyított, fermentált készítményeket (sajt, joghurt, túró) jórészt fogyaszthat a gyermek.
Az allergia kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. Ha a családban mindkét szülő allergiás, akkor 60, ha csak az egyik, akkor 30% az esélye a gyermeknek az allergiás betegség kialakulására.
Tévhitek
Rossz hír a tehéntej-allergiában szenvedők számára, hogy a kecske vagy juhtej is nagy százalékban allergiás reakciókat vált ki, mivel ezek fehérje-összetétele hasonlít a tehéntejéhez.
Jó hír!
A tehéntej-allergia életkorhoz kötődő betegség. A kicsik 90 százaléka 2-3 éves korára kinövi, addig viszont igyekezzünk tartani a diétát.
Alternatív tejek
A tej alternatívájaként említhetjük a zab-, rizs-, mandula- stb. tejeket, amiket mi is elkészíthetünk. Itt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy a mandula pl. allergizálhat, így ezzel csak az első életéve után próbálkozzunk.
Feldolgozott, savanyított tejtermékek
Míg a tej sokaknál allergiás reakciókat okoz, addig a sajt, túró, tejföl, kefir, joghurt, tejszín, vaj jobban tolerálható. 8 hónapos kor körül elkezdhetjük ezeket is bevezetni a baba étrendjébe.
A joghurt, kefir vagy akár a túró gyümölccsel kombinálva remek tízórai vagy uzsonna. Sok baba a húsos főzelékeket visszautasítja, de a sajttal dúsítottat kedveli.
Itt is marad az alapszabály: minden alapanyagra hagyjunk elég időt, egyrészt hogy a baba szokhassa az új ízeket, másrészt hogy fény derüljön az esetleges intoleranciákra, tünetekre.