Gyerekmenü

Hogy tápláljunk hozzá a téli időszakban?

A babád az őszi–téli hónapokban éri el a féléves kort, amikor végre hozzátáplálhatnál, de felmerül a kérdés, mivel?

A tavasszal és nyáron született babák anyukái szembesülnek leginkább azzal a problémával, hogy a piacon a zöldségesnél télvíz idején szűkösek a lehetőségek a hozzátáplálás elkezdéséhez. De azért nem kell kétségbeesni. Igyekszünk ötleteket adni, hogy mivel és hogyan vágjatok bele az ízek izgalmas világának felfedezésébe!

Hogy tápláljunk hozzá a téli időszakban?

1. szabály: szezonálisat és lokálisat!

Mindegy, hogy gyümölccsel vagy zöldséggel kezdjük a hozzátáplálást, igyekezzünk a szezonnak megfelelő hazai terméket választani!

2. Ha  zöldséget választunk a hozzátáplálás kezdésére:

A hozzátáplálást lehet zöldségekkel is kezdeni. Burgonya, sárgarépa, sütőtök pedig szinte egész évben kapható a piacon!

3. Ha  gyümölccsel kezdjük:

Az alma a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb a kezdéshez. Első körben az alma levét kóstoltassuk, majd jöhet a reszelt püré.

4. Tervezzünk előre és raktározzuk el a nyár ízeit!

Természetesen a friss gyümölcs és zöldség a legegészségesebb, de ha ősszel/télen  indítjuk a kóstoltatást, kompromisszumokra kényszerülünk. Na, nem komolyakra. Kis tervezéssel, előre gondolkodással elraktározhatjuk a nyarat.

Barackot, magozott cseresznyét, meggyet vagy szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd leturmixoljuk. Jégkockatartóban kifagyaszthatjuk, majd innen átszedve zárószalagos tasakban tárolhatjuk felhasználásig. Bár elsőre furcsának tűnhet, de a főzelékekbe egy darab gyümölcskockát keverve, egyrészt hamarabb lehűl a főzelék, másrészt pikáns ízt kölcsönöz neki a gyümölcs. Használhatjuk babavízzel hígítva ivólének vagy tejpépbe, gabonakásákba is a fagyasztott, turmixolt gyümölcskockákat.

Hogy tápláljunk hozzá a téli időszakban?

Újabb kompromisszum: lekvár

A gyümölcsök hosszú idei történő hőkezelésével a vitamintartalom lecsökken, azonban a főzés a rosttartalomra nincs hatással. Cukor hozzáadása nélkül, a dzsemhez képest hosszabb idő alatt készíthetünk lekvárokat is, melyeket szintén felhasználhatunk gabonakásák, tejpépek ízesítésére.

Még sok minden kapható a piacon a gyümölcsök közül, igyekezzünk elraktározni a nyár kincseit szemünk fényének!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top