Kezdjük az elején: mi az a gyümölcscukor, más néven fruktóz?
A fruktóz egy természetes és egyszerű cukor, amit főleg gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben találhatunk meg. Mivel a gyümölcsökben gyakori az előfordulása, ezért hétköznapi nevén gyümölcscukornak is hívják. Leginkább a glükózzal együtt fordul elő, de annál sokkal édesebb ízű. A hagyományos répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.
Fruktózintolerancia
A gyümölcscukor bontási zavarának két fajtája van:
- Örökletes fruktózintolerancia
- Fruktózmalabszorpció
A különbség köztük, hogy az örökletes fajta viszonylag ritka. Ennek során a szervezet nem termel a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket (születéstől fogva), így nem történik meg a fruktózlebontás a májban.
Figyeljünk a hozzátáplálás megkezdésénél, mivel ilyenkor jelentkezhetnek az első tünetek!
Tünetei: hányás, remegés, alacsony vércukorszint, fruktóztartalmú ételek elutasítása, hasi fájdalom.
Sajnos, a veleszületett forma gyógyszeresen nem kezelhető, azonban nagyon szigorú diétával megszüntethetőek a gyermek panaszai.
Fruktóz-malabszorpció
A fruktóz-malabszorpció során a szervezetbe bevitt fruktóz a vékonybélből bontás nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedésnek indul. Ez gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel jár. A beteg levert, fáradt, dekoncentrált.
Mindkét esetben diéta követése szükséges! A cukrok közül csak a malátacukor, szőlőcukor, tejcukor és a maltodextrin fogyasztható.
Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is előszeretettel használja a fruktózt, így a feldolgozott élelmiszerek esetén MINDIG EL KELL OLVASNI A CÍMKÉT!
Gyakori, hogy a gyümölcscukor-érzékenység okozta tüneteket irritábilisbél-szindrómaként értékelik.