Gyerekmenü

Étkezéssel kapcsolatos problémák 2.

A hozzátáplálás megkezdésével a gyermek emésztőrendszerére komoly feladat hárul, amivel még nem biztos, hogy meg tud küzdeni. Odafigyelőnek és türelmesnek kell lennünk a folyamatban, hiszen ahogy a szobatisztaság megkezdésének szempontjából is nagyok a különbözőségek, úgy az emésztés szempontjából is. Mindegy, mit is ír a könyv, figyeljünk gyermekünk jelzéseire!

Étkezéssel kapcsolatos problémák 2.Beszéljünk a székletről

Mit tegyünk, ha kemény a széklet?

Az anyatejes babák emésztése rendkívül hatékony, és attól sem kell megijedni, ha ahogy nő a baba, néhány nap székletmentes lesz. Ez a hasznosulás miatt van. A tápszeres babák esetében más a helyzet, nekik lehetnek székletproblémáik, bár ez sem szentírás. A babák nagy része jól tolerálja a tápszert. A problémák a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkezHETnek. Hiszen ez sem törvényszerű. A kemény széklet kinyomása a babának fájdalommal jár, ami viszont azt idézheti elő, hogy a gyermek néhány hasonló eset után a székletét inkább visszatartja. Ez azonban azt eredményezi, hogy a visszatartott kaki még keményebb lesz. Ördögi kör. Segíteni székletlazító ételek adásával tudunk: cseresznye, meggy, barackfélék a magas víztartalmuk révén lazítják a székletet. Ha már a hozzátáplálásban eljutottunk a gabonafélékig, akkor bevethetjük a magas rosttartalmú kásákat is. A natúr joghurt magozott meggyel, cseresznyével összeturmixolva is segíthet a problémán.

Mit tegyünk, ha híg a széklet?

A hasmenés, hányás nagyon veszélyes dolgok a kicsiknél, hiszen a folyadék-elektrolit háztartásuk könnyen felborul. Ilyen esetben egyetlen dolog lebegjen a szemünk előtt: NEM SZÁRADHAT KI A PICI. Hányás esetében kiskanálnyi víz adásával segíthetünk a problémán. A legmakacsabb hányásoknál pedig egy-két korty kóla is bevethető. A hasmenés esetében azonban mindig vizsgáljuk meg, hogy mit is evett a baba, ami újdonság?

A hozzátáplálás menetében a legfontosabb, hogy egyszerre csak egy új dolgot kóstoltassunk a babával és várjunk egy napot, hogy lássuk, milyen hatással van rá, hogy birkózik meg az emésztőrendszere az új ételfajtával.

Étkezéssel kapcsolatos problémák 2.

Vannak gyümölcsök, melyek kifejezetten fogják a székletet, ilyen az alma és a banán. Ezek adását könnyen székrekedést produkáló babáknál kerüljük, vagy csak ritkán adjuk. A zöldségek közül figyeljünk az úgynevezett puffasztó hatású zöldségekre (karfiol, káposzta, borsó) különös tekintettel azoknál a babáknál, akik nehezen fogadják el az újat, könnyen produkálnak laza vagy kemény székletet.

A hasmenés felbukkanhat különböző allergia vagy ételintolerancia jeleként is. Glutén-, fruktózintolerancia esetében is jellegzetesek ezek a tünetek.

Összefoglalva: itt is tartsuk szem előtt, hogy nem hajt a tatár, lassan, körültekintően járjunk el az új ételek bevezetésénél. Ne a könyveket, hanem a babáink jelzéseit kövessük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Család

Étkezéssel kapcsolatos problémák 2.

A hozzátáplálás megkezdésével a gyermek emésztőrendszerére komoly feladat hárul, amivel még nem biztos, hogy meg tud küzdeni. Odafigyelőnek és türelmesnek kell lennünk a folyamatban, hiszen ahogy a szobatisztaság megkezdésének szempontjából is nagyok a különbözőségek, úgy az emésztés szempontjából is. Mindegy mit is ír a könyv, figyeljünk gyermekünk jelzéseire!

Beszéljünk a székletről

Mit tegyünk, ha kemény a széklet?

Az anyatejes babák emésztése rendkívül hatékony és attól sem kell megijedni, ha ahogy nő a baba néhány nap székletmentes lesz. Ez a hasznosulás miatt van. A tápszeres babák esetében más a helyzet, nekik lehetnek székletproblémáik, bár ez sem szentírás. A babák nagy része jól tolerálja a tápszert. A problémák a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkezHETnek. Hiszen ez sem törvényszerű. A kemény széklet kinyomása a babának fájdalommal jár, ami viszont azt idézheti elő, hogy a gyermek néhány hasonló eset után, a székletét inkább visszatartja. Ez azonban azt eredményezi, hogy a visszatartott kaki, még keményebb lesz. Ördögi kör. Segíteni székletlazító ételek adásával tudunk: cseresznye, meggy, barackfélék a magas víztartalmuk révén lazítják a székletet. Ha már a hozzátáplálásban eljutottunk a gabonafélékig, akkor bevethetjük a magas rosttartalmú kásákat is. A natúr joghurt magozott meggyel, cseresznyével összeturmixolva is segíthet a problémán.

Mit tegyünk, ha híg a széklet?

A hasmenés, hányás nagyon veszélyes dolgok a kicsiknél, hiszen a folyadék- elektrolitháztartásuk könnyen felborul. Ilyen esetben egyetlen dolog lebegjen a szemünk előtt: NEM SZÁRADHAT KI A PICI. Hányás esetében kiskanálnyi víz adásával segíthetünk a problémán. A legmakacsabb hányásoknál pedig egy-két korty kóla is bevethető. A hasmenés esetében azonban mindig vizsgáljuk meg, hogy mit is evett a baba, ami újdonság?

A hozzátáplálás menetében a legfontosabb, hogy egyszerre csak egy új dolgot kóstoltassunk a babával és várjunk 1 napot, hogy lássuk, milyen hatással van rá, hogy bírkózik meg az emésztőrendszere az új ételfajtával.

Vannak gyümölcsök, melyek kifejezetten fogják a székletet, ilyen az alma és a banán. Ezek adását könnyen székrekedést produkáló babáknál kerüljük, vagy csak ritkán adjuk. A zöldségek közül figyeljünk az ún. puffasztó hatású zöldségekre (karfiol, káposzta, borsó, stb.) különös tekintettel azoknál a babáknál, akik nehezen fogadják el az újat, könnyen produkálnak laza, vagy kemény székletet.

A hasmenés felbukkanhat különböző allergia vagy ételintolerancia jeleként is. Glutén-, fruktóz intolerancia esetében is jellegzetesek ezek a tünetek.

Összefoglalva: itt is tartsuk szem előtt, hogy nem hajt a tatár, lassan, körültekintően járjunk el az új ételek bevezetésénél. Ne a könyveket, hanem a babáink jelzéseit kövessük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top