Gyerekmenü

Téli betegségek gyógyítása fűszerekkel, teákkal

A meghűléses betegségek gyógyulási idejét le lehet rövidíteni megfelelő ételek készítésével.

Itt az ősz, változékony az időjárás és megkezdődött a meghűléses szezon. A folyamatos betegségekkel szemben kétféleképpen léphetünk fel: egyrészt erősíthetjük babáink immunrendszerét, másrészt a betegség első tüneteinek jelentkezésekor megfelelő táplálkozással is segíthetjük a kis szervezetet, hogy legyőzze a betegséget. Fontos az is, hogy az öltözködés legyen megfelelő, az orr ne legyen sebes, a száj ne legyen repedezett.

Téli betegségek gyógyítása fűszerekkel, teákkal

Ha betegség minden elővigyázatosságunk ellenére bekövetkezne, akkor az első dolgunk az legyen, hogy a szervezetet melegítsük át. Erre tökéletesen megfelel egy finom leves, egy gyógytea (hársfa, akác). A legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása!

A hurutos, náthás, köhögő gyermek étkezésében fontos szerep jut a hagymaféléknek. A hagyma, a fokhagyma is fontos szerepet játszik a betolakodók elleni harcban, fertőtlenít, tisztít.

Ha a baba lázas is, nem szabad erőltetni az evést, és nem szabad nehéz, kalóriadús ételeket adni a piciknek.

A nátha legjobb ellenszerei:

Nyákoldók, köhögésre ható fűszerek: hársfavirág, kamilla (teának), menta, hagyma, babérlevél, bodza, kakukkfű, lándzsás útifű. A bíbor kasvirág teának itatva immunerősítő hatású.

A nyálkás idő beköszöntével a gyümölcs- és zöldséges pultokról válasszunk citrusféléket, de jó hatású a savanyú káposzta is. Reggeli mellé egy pohár frissen facsart narancslé gyermekeinknek is nagy kedvence lesz. A megelőzésben az antioxidánsoknak is nagy szerepük van.

Téli betegségek gyógyítása fűszerekkel, teákkal

A szoptatott babák kevésbé betegesek, de egyéves korig tartsuk szem előtt, hogy a hozzátáplálás lépéseiben hol járunk. Citrusféléket ne adjunk a hozzátáplálás elején, csak egyéves kor után.

FONTOS:

  • Babáinkat ne vigyük beteg, tüsszögő emberek közé
  • Legyünk levegőn, a tiszta, hideg levegő nem kisbabánk ellensége
  • Orrtisztítás; rendszeresen távolítsuk el babánk orrából a váladékot, hiszen ez befolyásolja étkezését is
  • Csecsemők részére is kaphatók C-vitamin-készítmények, melyeket betegség esetén alkalmazzunk

A meleg leveseknek a beteg baba táplálásában kiemelt szerepük van: egy jó húsleves, fokhagymakrémleves, hagymaleves segít a betegség leküzdésében.

A megfelelő ételek és megfelelő mennyiségű folyadék mellett jusson szerep a pihenésnek is, hiszen az alvás az egyik legjobb gyógyszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top