Gyerekmenü

1 olyan gyümölcs, amit minden gyerek szeret

A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök közül elsőként az almát vezethetjük be.

Az alma

Mindegy, piros, sárga vagy zöld a színe, az alma kicsik és nagyok nagy kedvence. Külön érdeme, hogy egész évben könnyen elérhető, beszerezhető.

 

A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök közül elsőként az almát vezethetjük be. Legideálisabb üvegreszelőn pépesíteni, de remek íze van sütve is, igaz a hőkezelés hatására vitamintartalma kicsit csökken. Az almának magas a pektintartalma, ami a bélbetegségekre jótékonyan hat. A pektin az alma rostanyaga. Jelentősége abban áll, hogy védi a bél nyálkahártyáját, megköti a koleszterint, a nehézfémeket (ólom, higany), a rákkeltő (karcinogén) anyagokat, illetve a rostok felgyorsítják a szervezetből való kiürülésüket. Kalóriaértéke alacsony, szegényes szénhidrát- és fehérjetartalma van, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint (ami a D-vitamin elővitaminja), nyomelemeket, valamint tele van antioxidánsokkal.

A kóstoltatásra szánt gyümölcs mindig érett, sérülésmentes alma legyen, igyekezzünk hazai termelőtől vásárolni azt, így biztosak lehetünk benne, hogy nem féléretten vagy zölden szedték le a gyümölcsöt. Ez azért fontos, mert ahogy érik az alma a fán, úgy nő a C-vitamin-tartalma.

Ha a babánk megszerette az almát, akkor azt belekeverhetjük akár főzelékbe is. Ha a főzeléknövény önmagában nem aratott sikert, de a baba az almát szereti, biztosak lehetünk benne, hogy keverve elfogadja a zöldséget is, majd az alma részarányát folyamatosan csökkentve, előbb-utóbb önmagában is elfogyasztja majd a főzelékünket.

Az alma isteni sütve, akár kis vajon átforgatva a szeleteket, akár sütőben elkészítve. Az almában lévő cukortartalom ilyen esetben karamellizálódik, és nagyon finom édes lesz, savai is csillapodnak.

Ha már kibújtak az első fogacskák, akkor az almapürébe keverhetünk már apróra vágott almakockákat is, hogy próbálkozzon a kicsi a rágcsálással. Mivel a sárgarépa-alma kombináció a babák többségénél nagy kedvenc, így ezeket akár keverve (párolt répakockák almapürébe vagy répapürébe aprócska almakockák) is kínálhatjuk a piciknek.

Az almapüré egyébként nagyon finom sült húsok mellé, felnőtteknek és nagyobb babáknak/gyerekeknek fahéjjal, csillagánizzsal fűszerezve igazi kulináris csemegévé avanzsál.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top