Gyerekmenü

Amit a barackról nem tudtál

Már a legapróbbak is cuppogva szopogatják a finom édes őszibarack levét, de a sárgabarack is nagy népszerűségnek örvend az aprónép körében. Színe és íze is csodálatos, azonban eleinte csak óvatosan adagoljuk székletlazító hatása miatt!

A barackfélék közé tartozik az őszibarack, a sárgabarack és a nektarin, vagy más néven kopasz barack. A szőrös őszibarackot mindenképpen hámozva adjuk a legkisebbeknek, a sárgabarack vagy a nektarin adható héjastól is, illetve eleinte héjjal együtt turmixolhatjuk nekik. Az őszibarack szőrös héja sokaknál allergiás reakciót, a pázsitfűfélékre érzékenyeknél keresztallergiát válthat ki, ezért mindenképpen szedjük le. (Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Oka, hogy az allergiát kiváltó pollen egy kis fehérjeszakasza megegyezhet a rendszertanilag távol álló növény egy fehérjeszakaszával.

A barackfélék kiemelkedően sok magnéziumot tartalmaznak, illetve sok bennük a kálium, a kalcium, a bór is, így a csontok védelmében fontos szerepet játszik. Mivel víztartalma magas, így tisztító hatású, valamint a sejtek vízháztartásának megőrzésében is fontos szerepet játszik. Energiatartalmuk alacsony, viszont C- és A-vitamin-tartalmuk magas. A sárgabarack a narancssárga színét (ahogy a sárgarépa is) a béta-karotinnak köszönheti.

A barackok

A barackfélék székletlazító hatásúak, így főleg a hozzátáplálás kezdeti szakaszában óvatosan szabad csak az apróságoknak adagolni. Kezdetben csak a levét, majd héj nélkül a gyümölcshúst adjuk, később pedig már mehet darabosan is a babák ételébe.

Nagyon lédús. Hogyan használjam?

Ivólé
A barackok ideálisak vízzel hígítva ivólének. Cukrot ne tegyünk hozzá, de minimális citromlével, mentával izgalmasabbá tehetjük a nagyobb babák számára.

Leves
Barackfélékből készülhet leves is. A levesbe betétnek tehetünk barackkockákat vagy más fajtájú gyümölcsöt is darabolva.

Gabonakása
Köztes étkezéshez gabonakásákba keverhetjük a darabolt gyümölcsöt, vagy a turmixolt pürét is hozzáadhatjuk a kásafélékhez.

Sütve
A kemény húsú nektarin nagyon finom rövid ideig sütve is. De a legcsodálatosabb, amikor nyáron a fáról leszedve, meghámozva a kicsik kezébe adjuk és ők boldogan falatozzák a fűben ücsörögve, és a csupasz pocakjukra csurdogál a baracklé. Ez a boldogság maga.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top