Gyerekmenü

Milyen gyümölcsökkel kezdjük a hozzátáplálást?

A csecsemők hozzátáplálásának ütemét a gyermek kora és (bélrendszerének) fejlettsége is befolyásolja. Oké, oké, de kezdő anyukák mire mennek ezzel?! Megpróbálunk segíteni, és sorba szedtük, milyen gyümölcsökkel kezdhetjük a hozzátáplálást.

Lássuk a tényeket!

Az apróságok szervezete nagyjából az első fél év közepe táján kezd képessé válni arra, hogy az anyatejen kívül másfajta összetételű táplálékot is lebontson, valamint hasznosítson. Tehát féléves korig a legkiválóbb táplálék (ami a legjobban hasznosul) a gyermek számára az anyatej (vagy a tápszer).

Az elmúlt években a táplálkozási irányelvek azonban gyökeresen megváltoztak: a korábbi időszak „először gyümölcs (alma), ezt követően a zöldségek, majd a gabonák” alapelvét felülírta a tudomány. Nincsenek kőbe vésett szabályok erre vonatkozóan. Sőt! A glutének bevezetése az elmúlt évek leginkább vitatott előírása lett. A józan paraszti ész azonban azt mondja, érdemes az anyatejhez leginkább hasonló, édesebb ízvilágú termékkel/gyümölccsel kezdeni a hozzátáplálást. A legfontosabb azonban, hogy a babával megtanítsuk, hogy a szopizás művelete után hogyan mozgassa a nyelvét, illetve a nyelvmozgással hogyan juttassa az ételt a nyelőcső felé, ahelyett hogy kifelé lökné azt.

Milyen gyümölcsökkel kezdjük a hozzátáplálást?

Ha ez megy, a baba együttműködő, indíthatjuk a hozzátáplálás időszakát. Az első időszak a KÓSTOLTATÁS jegyében telik.

A gyümölcsök közül az éghajlatunkon egész évben elérhető az alma, ezzel érdemes legelőször megkóstoltatni a kisdedet. Az almát meghámozzuk, majd pépesre reszeljük. Első körben az üvegreszelő a legalkalmasabb erre, de simán le is turmixolhatjuk.

Szoptatás előtt megkóstoltatjuk a babával a pürét. Ha azonban a baba türelmetlen vagy nagyon éhes, akkor a kóstoltatást hagyhatjuk az étkezés végére, vagy két szoptatás közti időpontra. A jó étvágyú babák bármikor hajlandóan kóstolgatni, érzékenyebb társaiknál azonban óvatosan indítsuk az új ízek bevezetését. Ha jókedvű, játékos, nyitott a baba, reszelhetjük az almát a vég nélkül.

Szezontól függően az indításnak mindenképpen az almát és a körtét javasoljuk. Mindenképpen kerüljük az epret, mert bár korán érik, rendkívül allergén. 8 hónapos babáknak adhatunk már néhány szem magozott cseresznyét vagy meggyet is, illetve a téli hozzátáplálásnál a banán szintén nagyon kedvelt és jól használható gyümölcs.

A legfontosabb tényező a hozzátáplálással kapcsolatosan, hogy legyünk türelmesek, és babáink ezt a higgadtságot és nyugalmat átérezve, nagy bátorsággal vágnak (kanalaznak) majd bele az új ízek világába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top