Gyermeked egészsége

Vitaminok a kakaóban? Ki gondolta volna!?

Családod és saját egészséged érdekében sok dolgot tehetsz. Ezek közül kevés annyira élvezetes, mint az a bögre kakaó, amit reggelenként közösen elszopogattok az reggeliző asztal mellett.
A kakaó védi az egészséged

A kakaó rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Talán nem véletlen, hogy a svéd botanikus, Karl Linné ez tudományos nevét adományozta neki: theobroma cacao. Theobroma ugyanis annyit tesz: istenek eledele. Egyesek szerint a kakaó a víz után a legegészségesebb és legfinomabb anyag, amit az ember a szervezetébe juttathat, és ha a kakaóbab gyógykészítmény lenne, Nobel-díjat hozna a feltalálójának.

Valóban kész természeti csoda, amit a kakaófa termése magában hordoz. Több száz alkotóeleme között ott sorakoznak azok az anyagok, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos elváltozások, időskori mentális hanyatlás, rossz és hullámzó hangulat kialakulását meggátolják, nem beszélve a vitaminok hadáról, amik szervezetünk egészséges működését támogatják.

Vitaminbomba és nyomelemek

A több száz ásványi anyag és nyomelem közül, ami a kakaóban fellelhető vasat és cinket az emberi szervezet nem tud előállítani, hanem csakis külső forrásból pótolhatók. Ezek az anyagok a növekedéshez, termékenységhez, egészséges immunrendszer működtetéséhez, a szép bőrhöz, hajhoz, körmökhöz és szemhez fontosak, de a sejtszaporulat és oxigén szállítás szempontjából is nélkülözhetetlenek.

A kakaó védi az egészséged

Amiben szinte utolérhetetlen a kakaó, az a magnézium. Kevés olyan élelmiszer van, amiben magasabb a magnézium szintje és még kevesebb, ami ennyire finom is, mint egy jó bögre reggeli kakaó. A magnézium fontosságát jól mutatja, hogy több mint 300 enzim működéséhez elengedhetetlen a jelenléte, így hiánya súlyos betegségekhez vezethet. A magnézium részt vesz az idegsejtek működésében, a csontok és fogak felépítésében, szabályozza a sejthártya áteresztőképességét és hatására nő az érfalak rugalmassága és a szív összehúzódó képessége. Fokozott magnézium igénye van a szervezetnek fizikai megterhelés alatt és a szoptatós és terhes kismamáknak is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top