Gyermeked egészsége

A kiegyen- súlyozottság alapjai – az étkezés

A kiegyensúlyozottság az egyik legfőbb eszménye korunknak, amelyre valóban nagy szükségünk is van. Egy gyors, meglehetősen zaklatott világban élünk, amiben lelki békénket és testi, szellemi egészségünket csak tudatos életvitellel védhetjük meg.
A kiegyensúlyozottság alapjai – az étkezés

A kiegyensúlyozottság alapja sokunk számára a rendszeresség. Ismétlődő rutin és megbízható szokások az étkezésekben, testmozgásban, munkában, társas kapcsolatainkban. Azonban nem mindegy, hogy ez a rendszeresség milyen minőségű.

Ha az étkezést vesszük példaként, a napi ötszöri, változatos táplálkozás a legjobb a szervezet számára, egészségünk érdekeit ez szolgálja leginkább. Számos olyan vitamin, ásványi anyag és nyomelem van, ami a szervezetnek nélkülözhetetlen, és amiket naponta meg kell kapnia. Fehérjékre, zsírokra, szénhidrátra egyformán szükségünk van, ezért a napi menüt úgy kell összeállítani, hogy ezek az igények kielégüljenek. Kiemelkedően fontos az étkezések között a reggeli, ami nélkül a nap folyamán nehezebben tudunk teljesíteni, erőtlenek és ingerlékenyek leszünk, hosszú távon pedig súlyosan károsodik az egészségünk.

A jó reggeli tartalmaz fehérjéket – tejet, vagy tejes italokat, kakaót, sajtokat, joghurtot, sovány húsokat –, magokból, gabonafélékből, gyümölcsökből kinyerhető szénhidrátokat éppúgy, mint zsiradékot. A jó reggeli laktató és nem kutyafuttában elfogyasztott. A nap többi étkezése a reggelihez képest visszafogottabb a mennyiség szempontjából, különösen a vacsoránál kell ügyelni rá, hogy keveset és ne túl későn együnk. A napi három főétkezés között meghatározott időben érdemes tízórai- és uzsonna szünetet tartani, amikor egy szendvicset, gyümölcsöt vagy valami más, könnyű táplálékot fogyasztunk el.

Az is nagyon fontos a kiegyensúlyozott élet szempontjából, hogy az étkezéseknek kialakuljon a maga nyugodt, otthonos rituáléja. Egy családi körben elköltött reggeli, ami során megbeszélhetitek a napi programot, felszabadultan és vidáman társaloghattok bármiről, a szülőknek és a gyerekeknek biztonságérzetet ad, megalapozza a nap hangulatát és erősíti a családtagok összetartozását. Ez az erős, szociális kötelék, a család összetartozásának érzése a lelki nyugalom és kiegyensúlyozottság gránit talapzata, aminek hiányában – akár gyerekről, akár felnőttről van szó – az ember kiszolgáltatottabb, sérülékenyebb, lelkileg ingatag, ami egész életében negatív hatásokkal jár majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top